Gents klimaatbeleid werkt: markante cijfers voor 2018

25 Januari 2019

Gents klimaatbeleid werkt: markante cijfers voor 2018

Tegen 2020 moet de CO2-uitstoot in Gent 20% lager liggen dan in 2007 . Dit is een eerste stap om onze stad klimaatneutraal te maken. Vier jaar geleden werd het Gentse Klimaatplan 2014-2019 goedgekeurd. Dat het plan werkt, blijkt uit een aantal markante cijfers uit 2018.

Uiteraard blijft de uitdaging groot. Maar we kunnen voor 2018 alvast mooie cijfers voorleggen. Ik ben ook verheugd dat bijna driekwart van de premies voor energie-investeringen mensen met een laag inkomen ten goede komen én dat we gelukkig nu ook een stijging zien bij het aantal verhuurders dat een beroep doet op energieadvies. Energiezuiniger wonen komt zo niet alleen het klimaat ten goede maar ook de portemonnee van veel Gentenaars.' - Tine Heyse, schepen van Klimaat en Milieu

Gratis energieadvies voor meer dan 2.500 Gentenaars

Maar liefst 2.696 Gentenaars vroegen vorig jaar energieadvies aan bij de Energiecentrale, 472 ervan kozen voor begeleiding tijdens de renovatiewerken. Opvallend is het stijgend aantal verhuurders dat een beroep doet op de Energiecentrale: in 2018 vroegen 159 verhuurders om gratis advies, 59 Gentse huurwoningen werden tijdens de renovatie begeleid. Verwacht wordt dat die trend zich zal voortzetten in 2019, omdat huurwoningen vanaf 1 januari 2020 aan nieuwe energienormen moeten voldoen. Wie warm en comfortabel wil wonen, kan ook het komende jaar gratis terecht bij de Energiecentrale.

Meer dan 2.500 energiepremies en 450 energieleningen

Energiepremies en energieleningen helpen Gentenaars om hun woning energiezuiniger te maken. In 2018 vroegen 2.551 Gentenaars een energiepremie aan en 449 Gentenaars kozen voor een energielening. De voornaamste ingrepen waarvoor premies werden aangevraagd zijn dakisolatie en isolerende beglazing. De Gentse energiepremies lopen in hun huidige vorm wel af: aanvragen kunnen nog tot 30 september 2019. Het nieuwe stadsbestuur zal in 2019 beslissen hoe ze energiezuinige renovatie verder zal ondersteunen.  

Het terugdringen van energiearmoede blijft een belangrijke uitdaging. In 2018 ging de Energiecentrale langs bij 1.218 Gentenaars met een beperkt inkomen. Bij 170 van hen werd de renovatie begeleid en 804 Gentenaars kregen een verhoogde energiepremie, goed voor 71 % van het totaalbudget aan premies. De financiële ondersteuning komt dus terecht bij diegenen die ze het meest nodig hebben. Het nadeel van premies is dat je moet voorfinancieren. Daarom is het aanbod van een energielening, zeker voor kwetsbare gezinnen nog een belangrijker instrument. Zij kunnen een beroep doen op aanvragen met een rentevoet van 0%. 119 Gentenaars met een beperkt inkomen vroegen het afgelopen jaar een energielening aan. De Stad Gent ondersteunde ook de energiezuinige renovaties van 267 sociale woningen.

1.100 nieuwe installaties van zonnepanelen

In 2018 zagen we een toename van 1.100 nieuwe installaties van zonnepanelen in Gent, een toename met 14,5%. Momenteel hebben zo’n 7.500 Gentse gezinnen zonnepanelen op hun dak. Toch blijven zonnepanelen voor veel mensen een zware investering. Bovendien zijn ook niet alle daken geschikt. Het proefproject Buurzame Stroom in de Gentse wijk Dampoort Sint-Amandsberg bekijkt de mogelijkheden om die drempels te verlagen. Sinds de start van het project - in maart 2018 -  hebben 238 gezinnen, 6 bedrijven en 2 stadsgebouwen zich aangemeld. Het project onderzoekt de mogelijkheden om zonne-energie maximaal te benutten, met eerlijke verdeling van kosten en opbrengsten, waardoor ook kwetsbare doelgroepen kunnen profiteren van zonne-energie.

Meer over Buurzame stroom

250 bedrijven besparen jaarlijks tot 4.800 ton CO2

In 2018 stapten 79 Gentse ondernemingen in een coachingtraject om hun energiefactuur te verlagen. Daarmee staat de teller op een totaal van 250 bedrijven en handelszaken sinds 2014, toen het project startte. Met geplande ingrepen in onder andere verlichting, isolatie, perslucht, koeling, verwarming en hernieuwbare energie besparen ze 10% tot 15% op hun energiefactuur. Daarmee stoten ze samen per jaar 4.800 ton minder CO2 uit. Ook nieuwe bedrijven die zich in Gent vestigen investeren in een lagere CO2-uitstoot. Zo gaat bijvoorbeeld een deel van de verkoopprijs op het bedrijventerrein Wiedauwkaai naar begeleiding door een energie-expert die momenteel 15 bedrijven begeleidt bij de bouw.

Vraag als onderneming hier je energiecoaching!

7.000 m² groendak en bijna 800 geveltuinen erbij

Ook rond klimaatadaptatie zat Gent het voorbije jaar niet stil. Zo werd er het afgelopen jaar in Gent 7.080 m² groendak gesubsidieerd. Dat brengt het totaal op ruim 65.000 m² of 6,5 hectare groendak sinds de start van de subsidie in 2002. Ook geveltuinen zijn in opmars: vorig jaar kwamen er in Gent 792 geveltuinen bij. Gentenaars die een geveltuin willen, kunnen die sinds maart 2018 gratis laten aanleggen via de Geveltuinbrigade van het Gents Milieufront. In 2018 kreeg de Geveltuinbrigade een burgerbudget om 500 gratis geveltuinen aan te leggen. Ze kregen van ruim 700 Gentenaars de vraag om dat bij hen thuis te doen.

Het afgelopen jaar kwam er ook 2.400 m² gevelgroen bij op stadsgebouwen. In smalle straten waar weinig plaats is voor straatbomen, mogen geveltuinen sinds maart 2018 uitgroeien tot groenslingers over de straat. De Stad spant de kabels en onderhoudt de slingers. Er kwamen al een veertigtal aanvragen binnen. Binnenkort zullen de eerste groenslingers in de straten te zien zijn. Groen op de gevel of het dak houdt de binnenruimte in de zomer langer koel, waardoor de vraag naar energieverslindende airco’s minder groot is.

Klimaatverandering, Gent past zich aan!

Meer dan 600 ton voedseloverschotten herverdeeld

Gent en Garde, de lokale voedselstrategie van de Stad Gent, blies in 2018 vijf kaarsjes uit. Met de voedselstrategie streeft de Stad naar een reductie van de CO2-impact in elke stap van de voedselketen. Intussen zijn enkele kleinschalige initiatieven uitgegroeid tot volwaardige projecten. Zo kunnen winkeliers, horeca en grootkeukens sinds november 2018 korteketenproducten aankopen bij Vanier, een online platform waaraan al 30 lokale producenten en 30 Gentse restaurants meewerken. Uit de cijfers van Eva vzw en iVox blijkt dat de vleesconsumptie in Gent blijft dalen: 15% van de Gentenaars noemt zich flexitariër, 7% vegetariër en 1% veganist. Plantaardig eten is duidelijk aan een opmars bezig. Met het Restorestje en Foodsavers Gent zet de Stad in op de strijd tegen voedselverspilling: in 2018 konden burgers in maar liefst 124 Gentse restaurants overschotjes in een composteerbaar doosje mee naar huis nemen. Foodsavers Gent, het project van het OCMW en de Stad Gent, pakt uit met de meest opvallende cijfers van 2018: het project redde het afgelopen jaar maar liefst 628 ton voedseloverschotten van de afvalberg.

Eerste cijfer van 2019: 2500 Gentse kinderen

Dat is het eerste opvallende cijfer van 2019. Op 24 januari verzamelden 2500 kinderen onder de Gentse stadshal. Ze vroegen meer aandacht voor het klimaat! Schepen van Klimaat Tine Heyse en Schepen van Jeugd Elke Decruynaere lieten ze weten dat ze hun boodschap luid en duidelijk hebben gehoord. "We zullen ze meenemen tot in Brussel!".