Gents klimaatbeleid enthousiast onthaald in Grenoble

14 April 2022

Gents klimaatbeleid enthousiast onthaald in Grenoble

Schepen Tine Heyse mocht op de conferentie van het stedennetwerk Eurocities in Grenoble ons Gents klimaatbeleid uit de doeken doen. Hoe kunnen we klimaatneutraal worden en er voor zorgen dat de transitie sociaal verloopt? Wat is de rol van onze haven North Sea Port? En hoe kunnen we samenwerken, bijvoorbeeld aan een voedselstrategie?

Hoe kunnen we klimaatneutraal worden en er voor zorgen dat de transitie sociaal verloopt?

Tine: "In de eerste plaats door alle Gentenaars op alle vlakken te ondersteunen om hun woning energiezuiniger te maken. Onze Energiecentrale doet dit met gratis audits, renovatieadvies, energieleningen, het helpen zoeken van aannemers …"

"Slecht geïsoleerde huizen zijn de belangrijkste oorzaak van hoge energiefacturen én energiearmoede." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

"En uiteraard met specifieke aandacht voor mensen die het niet breed hebben. We investeren als stad ook mee in het energiezuiniger maken van sociale woningen."

"Slecht geïsoleerde huizen zijn de belangrijkste oorzaak van hoge energiefacturen én energiearmoede. Zeker nu met de zeer hoge energieprijzen hebben we als overheid de plicht om mensen echt te helpen om structureel een lager energieverbruik te realiseren."

Strijd tegen klimaatopwarming

En wat met de grote industrie?

Tine: "Als stad en als grootste aandeelhouder hebben we North Sea Port mee aangezet om een strategie uit te werken om tegen 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn. Er is nu een duidelijke visie en de grootste bedrijven zijn vaak koploper. En tegen 2025 zal er al 3 miljoen ton CO2 minder worden uitgestoten."

"Samen met landbouwers, winkeliers en consumenten zorgen we voor een strategie die inzet op lokaal, gezond en duurzaam voedsel." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

"De haven focust nu op circulaire economie, jobs … En niet op tonnages."

Het belang van samenwerking in de strijd tegen klimaatopwarming

Tine: "In Gent geloven we in samenwerking en co-creatie. Onze voedselstrategie Gent en Garde is daar een concreet voorbeeld van."

"Samen met landbouwers, winkeliers en consumenten zorgen we voor een strategie die inzet op lokaal, gezond en duurzaam voedsel."

"De Voedselraad is samengesteld uit een 30-tal enthousiaste en betrokken actoren en komt minstens driemaal per jaar samen. Er wordt gediscussieerd en geïnspireerd en samen geven we vorm aan de toekomst en doelstellingen van Gent en Garde."

Was het een boeiende conferentie?

Tine: “Jazeker! Ik ben spaarzaam op buitenlandse dienstreizen. Maar deze conferentie van het Milieuforum van Eurocities, waarvan Stad Gent vicevoorzitter is, was zeker boeiend."

"Ik hoorde zoveel goede voorbeelden van andere steden. Grenoble met het warmtenet, Porto met openbaar vervoer ... Er valt nog veel te leren!"

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.