Gent zonnekampioen: “Meeste zonnepanelen van Vlaanderen. Maar we zijn er nog lang niet"

29 September 2022

Gent zonnekampioen: “Meeste zonnepanelen van Vlaanderen. Maar we zijn er nog lang niet

Gent heeft het hoogste vermogen aan zonne-energie van alle Vlaamse gemeenten. Zowat 16.000 installaties leveren zonne-energie produceren met een vermogen van 126 MW. Toch is er nog veel potentieel. “Van alle geschikte daken is nu 7% gerealiseerd, nog 93% te gaan. Er zijn nog veel daken waar zonnepanelen op kunnen”, zegt raadslid Jeroen Van Lysebettens die daarover een vraag stelde in de gemeenteraad.  

De stad vergroot haar voorsprong nog. In 2021 werd in geen enkele Vlaamse gemeente en stad meer zonnepanelen gelegd dan in Gent. Er kwamen maar liefst 1264 installaties bij, goed voor een vermogen van 12 MW. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams agentschap VEKA.

"Onze doelstelling is een verdubbeling van het vermogen aan zonne-energie tegen het einde van de legislatuur. We zitten zeker op spoor." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

De Gentse burgers en bedrijven investeren volop in hernieuwbare energie.

"Onze doelstelling is een verdubbeling van het vermogen aan zonne-energie tegen het einde van de legislatuur. We zitten zeker op spoor", zegt schepen Tine Heyse.

“Ondertussen weten we dat we alle hernieuwbare energie nodig gaan hebben die we kunnen opwekken."

Wat doen we om de pv-productie op te drijven?

Via energieleningen en renovatieadvies stimuleren we burgers om zonnepanelen te installeren. Voor verhuurders voorzien we ook subsidies. Dat is nodig, want het is de verhuurder die investeert, maar de huurder die het voordeel doet.

Sinds enkele maanden hebben we een zonnecoach die bedrijven met grote dakoppervlakte actief contacteert voor verder begeleiding rond het plaatsen van PV.

"Als de installatie in de haven eind van het jaar klaar is, zullen we 46 procent van ons elektriciteitsverbruik lokaal opwekken, ruim over onze doelstelling van 30%." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Als Stad investeren we zelf in grootschalige zonnestroom. Op heel wat gebouwen staan pv-panelen.

En op het dak van een houtimporteur in de haven realiseert een burgercoöperatie in opdracht van de stad een installatie van 15.000 zonnepanelen. De stroom zal gebruikt worden in de stadsgebouwen.

"Als die installatie eind van het jaar klaar is, zullen we ruim over onze doelstelling van 30% gaan", zegt Hafsa El-Bazioui. "En er komen nog projecten aan."

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/09/26/gent-produceert-meeste-zonne-energie-van-alle-vlaamse-gemeenten/

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.