Gent zet in op ‘fossielvrije’ wijken met 100% hernieuwbare energie

28 Maart 2019

Gent zet in op ‘fossielvrije’ wijken met 100% hernieuwbare energie

Stad Gent ontvangt 187.500 euro Vlaamse subsidie als Lokaal Klimaatproject voor “Gebouwen MM+M fossielvrij”, in de Muide, Meulestede en Mariakerke. Met dit project willen we nagaan op welke wijze wijken in hun geheel kunnen afstappen van aardgas of andere fossiele brandstoffen, en overschakelen naar 100% hernieuwbare energie.

Als we tegen 2050 helemaal af willen van fossiele brandstoffen, moeten we nu beginnen. Daarom is het project ‘MM+M fossielvrij’ zo cruciaal voor ons. - Tine Heyse, Klimaatschepen

Het verwarmen van de woningen zorgt voor ongeveer 25% van de CO2-uitstoot. Gent zet al jaren sterk in op energiezuinige renovatie. De Stad heeft veel ervaring met het stimuleren van renovatie bij bewoners via de Energiecentrale. Met het project ‘MM+M Fossielvrij’ zet Stad Gent een stap in de richting van wijken verwarmd zonder fossiele brandstoffen én een overstap naar hernieuwbare energie. Tine: "Dit is cruciaal voor het realiseren van onze klimaatambities. Als we tegen 2050 helemaal af willen van fossiele brandstoffen, moeten we nu beginnen. Samen met UGent en de Energiecentrale zullen we o.a. nagaan hoe we voor verwarming en koken kunnen overschakelen van aardgas naar 100% hernieuwbare energie." Hierbij zullen niet enkel de beschikbare en toekomstige technische oplossingen voor fossielvrij verwarmen worden bekeken, maar zullen ook de drempels en drijfveren om klimaatneutrale investeringen te doen bij alle bewoners van een wijk worden onderzocht.