Gent zet een belangrijke stap in de strijd tegen leegstand en verkrotting

26 September 2024

Gent zet een belangrijke stap in de strijd tegen leegstand en verkrotting

Het sociaal beheersrecht is een krachtig instrument wanneer het leegstandsregister en de progressieve leegstandsbelasting geen effect hebben.

Leegstaande panden en verkrotting zijn een doorn in het oog voor veel Gentenaars. Ze zijn niet alleen slecht voor de buurt, maar zijn ook een gemiste kans. Om hardnekkige leegstand aan te pakken, heeft Gent, onder impuls van schepen Heyse, in 2023 het sociaal beheersrecht ingevoerd.

Dit instrument geeft de stad de mogelijkheid om het beheer van langdurig leegstaande woningen over te nemen. De Stad voert vervolgens de nodige renovaties uit en verhuurt deze als sociale huurwoning (de verhuurperiode is afhankelijk van de termijn die noodzakelijk is om de renovatiekosten terug te verdienen).

Het sociaal beheersrecht: een stok achter de deur

Het sociaal beheersrecht is een krachtig instrument dat wordt ingezet wanneer andere instrumenten, zoals het leegstandsregister en de progressieve leegstandsbelasting, geen effect hebben. Het biedt de stad een laatste redmiddel om eigenaars aan te zetten tot actie. Beheer door de stad is nooit het doel op zich, maar wel een noodzakelijke stap wanneer andere middelen falen.

Beheer door de stad is nooit het doel op zich, maar wel een noodzakelijke stap wanneer andere middelen falen.

Voortraject werpt vruchten af

In Gent kiezen we voor een intensief voortraject via het Verhuurderspunt waarin eigenaars goed geïnformeerd worden en alsnog de kans krijgen om zelf hun pand te renoveren of alternatieven voor te stellen.

Het afgelopen jaar heeft het Verhuurderspunt een 30-tal voortrajecten opgestart. Door deze ontzorging, ondernamen verschillende eigenaars actie. Sommigen zijn hun pand aan het renoveren, anderen verkochten hun woning. Weer andere voortrajecten zijn nog lopende, deze worden aanklampend verder opgevolgd door het Verhuurderspunt. Het kan zijn dat in deze dossiers nog verdere stappen worden gezet in de richting van sociaal beheer.

Eerste woning in beheer genomen

Bij één woning is dit alvast het geval. Op 27 juni besliste het college om een gezinswoning met twee slaapkamers in de wijk Sint-Amandsberg in beheer te nemen. De renovatiewerken gaan binnenkort van start, waarna de woning voor minstens negen jaar sociaal verhuurd zal worden. Dit is een belangrijke stap want elke betaalbare woning telt. Daarnaast geeft het een krachtig signaal naar eigenaars van langdurige leegstaande panden.

Vaak zijn er psychosociale of emotionele oorzaken. Dit onderstreept het belang van de aanklampende werking die het Verhuurderspunt biedt in het voortraject.

Sociaal beheersrecht als waardevol instrument

Het uitoefenen van het sociaal beheersrecht mét voortraject werpt zo zowel direct als indirect zijn vruchten af. Het moedigt eigenaars aan om hun panden in orde te brengen en draagt bij aan de structurele verbetering van de woningkwaliteit in Gent. Samen met de andere instrumenten uit ons leegstandsbeleid helpt dit om Gent een nog aangenamere woonstad te maken.

Het instrument geeft ons ook waardevolle inzichten in hardnekkige leegstandsdossiers. Uit de voortrajecten blijkt dan ook dat speculatieve leegstand in Gent niet zo’n groot probleem is. Vaak zijn er psychosociale of emotionele oorzaken. Dit onderstreept het belang van de aanklampende werking die het Verhuurderspunt biedt in het voortraject.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.