Gent wordt het nieuwe Skatewalhalla

24 Oktober 2019

Gent wordt het nieuwe Skatewalhalla

Gentse skaters dromen al langer van een eigen plek waar ze in alle vrijheid hun ding kunnen doen. Na een intensief participatietraject is de eerste spade deze week in de grond gegaan voor een groot skatepark, meteen het grootste openlucht skatepark van België.

De eerste spadesteek voor de aanleg van het grootste openlucht skatepark van België is een feit. Aan de Watersportbaan in Gent, tussen het Huis van de Sport en de Topsporthal, verrijst tegen volgende zomer een fonkelnieuw skateterrein van 4.000 m2.

"De Gentse skaters zaten er lang op te wachten. Blij dat we hun expertise konden inzetten bij het ontwerp. Nog even geduld en Gent wordt het nieuwe Skatewalhalla! Het wordt hún plek! Daarnaast blijft het ook belangrijk om op meerdere plekken in Gent kleinschalige skate-infrastructuur te voorzien" Elke Decruynaere, schepen van jeugd

Dinsdag 22 oktober zijn de werken voor het langverwachte skatepark gestart. Het skatepark krijgt zijn plaats aan de Zuiderlaan, op de locatie van de huidige parking van het Huis van de Sport. Er ging een intensief participatietraject aan vooraf. Zo werden drie overlegsessies georganiseerd, waarbij het voor de skate community mogelijk was van gedachten te wisselen met de ontwerpers. Voor wie er op die momenten niet kon bij zijn, lanceerde de Stad Gent ook een online enquête om te polsen naar de precieze voorkeuren van de skaters.

Naast de enorme mogelijkheden voor skate- en andere rollersporten, inclusief een ‘kiddy area’ voovr de jongste skaters, komt er ook een zone specifiek voor free running, een discipline waarbij aan de hand van gymnastische technieken met hoge snelheid over obstakels wordt gelopen. De aanlegkosten van het geheel worden geraamd op een kleine 2 miljoen euro, waarvan een deel gesubsidieerd door Sport Vlaanderen.