Gent wint Procura+ Award met zonnestroom via burgerparticipatie

13 Oktober 2022

Gent wint Procura+ Award met zonnestroom via burgerparticipatie

Jaarlijks reikt het Procura+ netwerk hun awards uit. Europese steden en gemeenten die pionieren met innovatieve, duurzame of circulaire aankoopinitiatieven, worden zo in de kijker geplaatst en kunnen andere steden inspireren. Dit jaar won Stad Gent de Award voor het initiatief zonnestroom via burgercoöperaties, samen met het VEB.

Eind vorig jaar keurde het college van burgemeester en schepenen de gunning van de overheidsopdracht van leveringen - Lokaal geproduceerde stroom uit hernieuwbare energie met rechtstreekse burgerparticipatie via een Power Purchase Agreement (PPA)- aan Beauvent cvba goed.

"Samen met de Gentenaars gaan we lokaal en duurzaam onze eigen energie opwekken, ik hoop dat dit inspirerend is voor andere steden." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management. 

"Samen met de Gentenaars gaan we lokaal en duurzaam onze eigen energie opwekken, ik hoop dat dit inspirerend is voor andere steden."

"Ik ben heel trots op de stappen die gezet zijn en deze Award is dan ook een pluim op de hoed van de trekkers en de aankopers binnen onze stad", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management. 

Gentenaars investeren in 15.000 zonnepanelen

Een PPA is een stroomafnameovereenkomst  tussen twee partijen, één die elektriciteit opwekt (de verkoper) en één die elektriciteit wil kopen (de koper).

Het VEB ondersteunde ons als stad om de aanbestedingsprocedure voor de PPA te doorlopen. De opdracht werd gegund aan Beauvent cvba en Gentenaars konden mee investeren in dit project.

Op anderhalve dag werd de kapitaalsoproep van 700.000 euro voor 15.000 zonnepanelen op het dak van Lemahieu Gent volstort door Gentenaars.

Stroom voor 2.000 gezinnen

De installatie is goed voor 7.000 MWh per jaar, wat gelijkstaat met stroom voor 2.000 gezinnen.

De Stad Gent zal de opgewekte energie integraal afnemen voor gebruik in eigen gebouwen. Door dit pioniersproject en de eerdere investeringen van Stad Gent komen we aan 46 procent van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen van lokale groene stroom.

Duurzaam en innovatief aankopen

Deze overheidsopdracht van leveringen is een goed voorbeeld van duurzaam en innovatief aankopen. Beide partijen hebben veel geleerd en kunnen hun kennis nu delen. 

Andere genomineerden waren onder meer Kopenhagen (Fossil and Emission free Non-Road Mobile Machinery ), Malmö (Circular Signs and Navigation), Lissabon (Procurement Planning Platform) ... Lees meer over deze inspirerende cases via https://procuraplus.org/awards/

Inspirerend Procura+

Procura+ is een netwerk van Europese lokale en regionale overheden rond het thema duurzaam
en innovatief inkopen. Stad Gent is sinds 2014 lid van Procura+.

Dankzij dit netwerk kunnen onze diensten inspiratie opdoen in binnen- en buitenland maar ook zelf goede voorbeelden tonen.

Tweede award op ons palmares

Met de Procura+ Awards wil het netwerk succesvolle voorbeelden van duurzaam, circulair en innovatief aankopen door (lokale) overheden in de kijker zetten. Stad Gent won in 2019 de award in de categorie 'Sustainable Procurement of the year' met de inspanningen rond het aankopen van sociaal verantwoorde werkkledij.

→ Meer over duurzaam aankoopbeleid op Europees niveau sustainable-procurement.org

→ Meer over Procura + https://procuraplus.org/about-procura/

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.