Gent, voortrekker in duurzaam en fair toerisme

01 April 2022

Gent, voortrekker in duurzaam en fair toerisme

Op woensdag 30 maart werd, in Treck Hostel, FairBnB Vlaanderen gelanceerd. Hiermee realiseert Bram Van Braeckevelt opnieuw één van de bouwstenen om het evenwicht tussen wonen en logeren in onze stad te bewaken.

Na de vakantiewoningenstop en invoering Green Key,  is dit een nieuwe stap richting ‘legaal en duurzaam verblijfstoerisme’. Fairbnb is een coöperatief verhuurplatform dat gemeenschapsversterkend toerisme promoot door te investeren in lokale projecten. Fairbnb biedt een ethisch alternatief voor platforms als AirB&B door enkel legaal en fair aanbod te promoten.

De synergie met de aanpak van het Gentse Toerisme van de Toekomst, is immers zeer groot. Vandaar dat  Jan De Bock, bezieler van de Belgische poot van Fairbnb, niet voor niks onze stad uit voor de officiële lancering. Om het met zijn woorden te zeggen:  Samen bouwen we aan een nieuwe, volhoudbare vorm van toerisme”.

Fairbnb biedt ook al elders in Vlaanderen logies aan, maar zette voet aan de grond in Gent. De eerste FairBnb van Vlaanderen lag in Gent: Villa Emma in Sint-Amandsberg.  Ken je zelf ook logies die vanuit een faire blik naar toerisme kijken? Wil je zelf een fair logies vinden in Italië of Spanje? Neem een kijkje op  Fairbnb.coop - sustainable B&B, rooms, bnb and vacation rentals

Naast fairbnb hield Bram ook  een nieuwe webpagina boven de doopvont waar bezoekers en Gentenaars zelf een duurzame citytrip naar Gent kunnen samenstellen én delen met vrienden.

Op visitgent.be/duurzaam-toerisme krijg je in vijf talen talloze ecologische opties voorgeschoteld, van duurzame logies en vervoersmiddelen tot vegetarische restaurants, milieuvriendelijke activiteiten of adresjes om te ecoshoppen. Een citytrip samenstellen is eenvoudig en gebeurt zonder inloggen. Nadien kan je je keuzes voor je citytrip ook delen met vrienden in een handig lijstje.

Zo spelen we een van de grootste troeven uit in ons toeristisch beleid: onze pioniersrol op vlak van duurzaamheid. Dat is immers iets om trots op te zijn.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.