Gent, stad van de Fair Trade

05 Oktober 2023

Gent, stad van de Fair Trade

"De Stad Gent is al jaren bezorgd om het lot van kledingmakers. Ze werken in gevaarlijke omstandigheden en krijgen onmenselijke lonen voor hun werk." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit  

Gisteren ging de Week van de Fair Trade van start. Voor 10 dagen is Gent helemaal in de ban van eerlijke handel. Onder het motto ‘Gent, stad van de Fair Trade, zetten we acties en evenementen op doorheen onze mooie stad. Schepen Hafsa El-Bazioui trapte de actieweek op gang. Aan het Sint-Pietersstation maakte ze samen met een groep enthousiaste jongeren voorbijgangers warm voor fair fashion.

Make Your Fashion Statement

De maand oktober is aangebroken, en dat wil zeggen: de Week van de Fair Trade staat weer voor de deur! Om de week af te trappen, voerde een groep jongeren van Gent Fair Trade gisteren actie rond duurzame kledij. En dat hebben de treinpendelaars gemerkt.

Aan het Sint-Pietersstation controleerden de jongeren hun kleren. Zij die een tweedehands of faire outfit droegen, werden in de watten gelegd. Ook schepen Hafsa sprak heel wat voorbijgangers aan over de oorsprong van hun kledij.

Met de actie – die trouwens opnieuw plaatsvindt op verschillende Gentse locaties op 5, 7 en 10 oktober - willen de jongeren van Gent Fair Trade aandacht vragen voor de wantoestanden in de modesector.

"De Stad Gent is al jaren bezorgd om het lot van kledingmakers. Ze werken in gevaarlijke omstandigheden en krijgen onmenselijke lonen voor hun werk", vertelt Hafsa.

"De Schone Kleren Campagne berekende dat kledingmakers soms amper een vijfde verdienen dan wat ze nodig hebben om rond te komen. Dat maakt het onmogelijk voor hen om een financiële buffer op te bouwen."

"Door dit soort sensibiliserende acties op poten te zetten, maken we Gentenaars warm voor fair fashion. Maar ook als Stad blijven we inzetten op een duurzaam aankoopbeleid, en erover waken dat de werkkledij die we aankopen voor ons personeel gemaakt is in eerlijke arbeidsomstandigheden."

Fair Trade Talks

Een dag eerder al, aan de vooravond van de Week van de Fair Trade, mocht Hafsa de ‘Fair Trade Talks’ openen. Tijdens dit netwerkevenement ontmoetten Gentse ondernemers, middenveld, overheid en activisten die werken rond eerlijke handel, solidariteit en duurzaamheid elkaar.

"Door duurzame ondernemers regelmatig samen te brengen willen we hen als stad versterken en ten volle ondersteunen." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Na een aantal inspirerende talks van Fair Trade pioniers was er vooral ruimte voor uitwisseling. "Deze inspirerende avond is een ideaal moment voor duurzame ondernemers om te leren van elkaar en onderlinge samenwerkingen op te zetten."

"Want ondernemen vergt sowieso heel wat moed, maar duurzame ondernemers leggen voor zichzelf de lat ook nog eens extra hoog. Door hen regelmatig samen te brengen willen we hen als stad versterken en ten volle ondersteunen", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Week van de Fair Trade

Van 4 tot 14 oktober kan je deelnemen aan tal van evenementen rond eerlijke handel en profiteren van acties bij duurzame Gentse ondernemers. Een overzicht van alle activiteiten vind je hier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.