Gent setting voor volgende Star Wars film?

21 Maart 2024

Gent setting voor volgende Star Wars film?

De tijd waarin, bij een heraanleg van een straat of plein, alles van gevel tot gevel werd dicht gebetonneerd is in Gent voorbij. Gelukkig maar.

Vraag aan 10 Star Wars-fans waaraan ze denken bij het woord WADI en negen op tien zegt ‘Wadi Rum’. Wadi Rum in Jordanië is een populaire filmlocatie. Van Lawrence of Arabia over verschillende Star Wars episodes tot Dune werden er ingeblikt. Wadi Rum is fotogeniek, maar vooral ook zanderig, droog en warm.

"Gent telt ondertussen ook heel wat WADI’s", zegt Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit, Publieke Ruimte en Stedenbouw, "maar die zijn net heel groen en bedoeld om water op te vangen en vast te houden. Het valt dus nog wel te bezien of ze ook populaire filmlocaties worden, maar ze zijn in elk geval mooi en vooral erg nuttig."

Mini-vijvers, ze zijn echt overal

De tijd waarin, bij een heraanleg van een straat of plein, alles van gevel tot gevel werd dicht gebetonneerd is in Gent voorbij. Gelukkig maar.

Waar mogelijk wordt er onthard en vergroend. Soms is dat, door gebrek aan ruimte, minimaal. Maar als er plaats is wordt er een WADI aangelegd.

"Het is belangrijk om ook in de straten en op pleinen in Gent, zoveel mogelijk groen te voorzien en slim om te springen met water. WADI’s zijn daarvoor ideaal. Er zijn er de laatste jaren heel veel aangelegd." - Filip Watteeuw, schepen van Openbare Ruimte

Dat is een ondiepe kom of greppel begroeid met gras of voorzien van planten.

Op de Zandberg, midden in het centrum, zijn er drie. Zelfs langs de drukke Burggravenlaan, zijn er verschillende.

Oostakkerdorp heeft er ook. Het zijn maar een paar voorbeelden van plaatsen waar vroeger een ondoordringbare betonvlakte was en nu een groene oase.

"Het is belangrijk om ook in de straten en op pleinen in Gent, zoveel mogelijk groen te voorzien en slim om te springen met water. WADI’s zijn daarvoor ideaal. Er zijn er de laatste jaren heel veel aangelegd", zegt Filip.

Water Afvoer Drainage en Infiltratie

Een WADI is een heel natuurlijk ogend, verzonken stukje groen. Als het regent functioneert het als opvangbekken. Het wordt dan een soort tijdelijke mini-vijver.

Het regenwater dat vroeger gewoon in de riolering wegliep, wordt nu in een WADI opgevangen en krijgt de tijd om in de bodem te dringen.

De stadsondergrond werkt zo als een spons en krijgt haar natuurlijke waterhuishouding terug wat meer in balans.

Zo blijft de stad ook in lange warme, droge periodes aangenaam. Omdat de WADI ruimte geeft aan verschillende planten, verkoelt het de stad, zorgt het voor een betere luchtkwaliteit én zorgt het voor meer biodiversiteit.

En wat als het nu eens écht hard regent?

Door in de WADI een overloop te voorzien, is er geen risico op overstroming bij hevige regen. Overtollig water dat niet door de WADI kan worden verwerkt, loopt dan alsnog weg via de riolering.

Regent het heel lang niet? Ook dat is geen probleem. Een WADI houdt water langer vast. Bij lange droge periodes zit er in de grond een goeie reserve. WADI RUM zal het dus niet snel worden.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.