Gent schroeft ambities voor voetgangers op

10 Oktober 2019

Gent schroeft ambities voor voetgangers op

Op 9 oktober ondertekende mobiliteitsschepen Filip Watteeuw het Internationaal Charter voor Stappen. De ambities voor het Gentse voetgangersbeleid worden daarmee flink opgeschroefd.

Schepen Watteeuw ondertekende het Charter op Walk 21, het jaarlijkse wereldwijde congres over voetgangersbeleid. Met de ondertekening van het charter volgt de Stad Gent het voorbeeld van 500 andere steden over de hele wereld. Het engagement is niet min: toegankelijke mobiliteit, goed ontworpen en beheerde openbare ruimte, gemakkelijker schakelen tussen verschillende vervoersmiddelen, meer aandacht voor voetgangers bij ruimtelijke planning, verkeersveiligheid en minder onveiligheidsgevoel.

Stapcultuur

Stappen is gezond en kost niet meer dan een goed paar schoenen. De voorbije jaren werd wandelen in Gent op heel wat plekken aantrekkelijker, onder meer dankzij een groter autovrij gebied en een tragewegennetwerk. Met het 'trottoiractieplan' worden de Gentse voetpaden stelselmatig heraangelegd en onderhouden. Het jaarlijks aantal herstelde vierkante meter voetpad stijgt daardoor jaar na jaar. Door op verschillende fronten werk te maken van een echte stapcultuur legt Gent de lat nu opnieuw hoger.

Concreet

Er komt een Voetgangersplan waarin tal van acties onderzocht en gebundeld worden, zoals bewegwijzering en het plaatsen van meer zitbanken. Er komt ook extra aandacht voor veelgebruikte wandelroutes, bijvoorbeeld naar bushaltes en stations.