Gent scherpt eigen klimaatambities aan: -55% tegen 2030

24 November 2022

Gent scherpt eigen klimaatambities aan: -55% tegen 2030

De klimaattop in Egypte mag dan maar een mager akkoord hebben opgeleverd, in Gent versnellen we het klimaatbeleid. De Stad trekt haar ambitie voor CO2-reductie van de eigen werking op van 40% tot 55% tegen 2030. De middelen daarvoor komen uit het Vlaams Lokaal Energie- en Klimaatpact. Opvallend proefproject: warmtewinning uit de bodem van het voetbalveld van Standaard Muide voor sociale appartementen en woningen in de buurt.

Vorig jaar ondertekende de Stad de eerste versie van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (dat zie je op de foto). Nu is er een tweede versie, met aangescherpte ambities. De goedkeuring ervan ligt voor op de Gentse gemeenteraad van november '22 en werd besproken in de jongste commissie MPF. In totaal gaat het over 7 miljoen euro voor bijkomend klimaatbeleid tot 2025.

"Met deze maatregelen zal onze CO2-uitstoot dalen, net zoals de energiefactuur van de stad. Twee vliegen in één klap" - Jeroen Van Lysebettens, raadslid

De middelen gaan naar de versnelling van acties uit het Gentse klimaatplan. De focus ligt op energiebesparing en zonnepanelen in stadsgebouwen, ledverlichting op straat en efficiënt en fossielvrij verwarmen.

“Met deze maatregelen zal onze CO2-uitstoot dalen, net zoals de energiefactuur van de stad. Twee vliegen in één klap”, zegt raadslid Jeroen Van Lysebettens.

Daarnaast komen er middelen om droogte te voorkomen in landbouwgebied, energie te besparen bij bedrijven en het aantal fossielvrije renovaties van woningen en appartementen te verhogen.

Warmte van onder voetbalveld

De middelen van het LEKP zullen ook gebruikt worden voor innovatie. In de Muide zal er als proefproject een warmtenet worden gelegd dat de warmte onder in de bodem van het veld van Standaard Muide zal gebruiken.

"Warmtenetten op groene energie kunnen burgers beschermen tegen hoge energiefacturen" - Tine Heyse, schepen van Klimaat

Daarvoor gaan we samenwerken met WoninGent en de buurt. De Stad start een participatietraject.

Primeur in Vlaanderen

Het is een primeur in Vlaanderen dat er warmte van het openbaar domein zal worden gebruikt om bestaande woningen te verwarmen. Daar gaan we veel uit leren voor de komende jaren. Die aanpak willen we uitrollen in heel de stad.

"We moeten zo snel mogelijk af van fossiele brandstoffen, voor het klimaat en voor onze veiligheid. Warmtenetten op groene energie kunnen burgers beschermen tegen hoge energiefacturen", zegt Tine Heyse, schepen van Klimaat.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.