Gent schakelt versnelling hoger in strijd tegen hardnekkige leegstand
09 Februari 2023
"Sociaal beheer is de stok achter de deur. Het is een 'uiterste remedie', wanneer andere middelen zoals de leegstandsbelasting en het ontzorgingsaanbod niet volstaan." - Tine Heyse, schepen van Wonen
In Gent staan er vandaag zo’n 2.000 woningen op de lijst van leegstaande, verwaarloosde en onbewoonbaar of ongeschikt verklaarde woningen. Via heffingen zet de Stad Gent druk om die woningen weer in goede staat op de huur- of koopmarkt te krijgen. De meeste worden effectief gerenoveerd door de eigenaar en komen gemiddeld na ongeveer 15 maanden opnieuw op de woonmarkt. Bij zo’n 200 woningen blijft de situatie echter onveranderd.
Bij deze woningen is er sprake van hardnekkige leegstand, dit wil zeggen dat ze meer dan twee jaar in het leegstandsregister zijn opgenomen.
Om ook deze woningen opnieuw op de markt te krijgen, zal de Stad de eigenaars oproepen om in een ‘voortraject’ te stappen. De eigenaars krijgen gratis advies bij het Verhuurderspunt om alle mogelijke opties te bespreken. Daarna kunnen ze in een renovatietraject instappen, eventueel geholpen door stedelijke en Vlaamse renovatiesubsidies.
Beheer negen jaar overnemen
Als een eigenaar geen actie onderneemt, kan de Stad Gent het beheer van de woning negen jaar of langer overnemen. De Stad renoveert dan het gebouw en verhuurt het via het Sociaal Verhuurkantoor Gent.
De eigenaar behoudt zijn zakelijk recht en krijgt een jaarlijkse vergoeding die overeenstemt met de onroerende voorheffing, maar beslist niet meer wat er met de woning gebeurt tot de kosten van de overname zijn terugverdiend.
Leegstand moet naar beneden
Dat ‘sociaal beheer’ staat sinds 2019 in de Vlaamse Codex Wonen en wordt ook al in andere Vlaamse steden en gemeenten toegepast.
"Het aantal dossiers van langdurige leegstand moet naar beneden en dat willen we realiseren door gericht met de eigenaars aan de slag te gaan."
"Sociaal beheer is daarbij de stok achter de deur. Het is een 'uiterste remedie', wanneer andere middelen zoals de leegstandsbelasting en het ontzorgingsaanbod niet volstaan", adlus Tine Heyse, schepen van Wonen.
Meer info over het Gentse leegstandsbeleid.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.