Gent pioniert met kinderfietsenstalling

01 September 2022

Gent pioniert met kinderfietsenstalling

Ruim 30.000 fietsparkeerplaatsen zijn er in Gent op straat en in fietsenparkings. Maar kleine kinderfietsen en loopfietsen kan je er moeilijk aan vastmaken. Daar komt nu verandering in! Net op tijd voor de start van het nieuwe schooljaar, werden op 2 locaties kleine 'nietjes' geplaats. Marthe en Gus mochten ze als eerste uitproberen en waren alvast enthousiast.

Als volwassene je fiets parkeren is meestal geen probleem. Ook voor bak- en cargofietsen zijn er al aangepaste fietsparkeerplaatsen.

Maar een kleine kinderfiets of loopfiets veilig en comfortabel stallen en vastmaken is niet altijd eenvoudig. Aan de bestaande fietsenstallingen kan je ze moeilijk of niet vastmaken, of ze vallen om.

Fietsgebruik stimuleren door infrastructuur

Toch vindt schepen van mobiliteit, Filip Watteeuw, het erg belangrijk om ook voor kinderen aangepaste fietsenstallingen te voorzien. "Als kind met de fiets naar school, naar de bib of naar de sportclub, dat is gewoon logisch."

"We nemen elke fietser serieus, ook de kleinsten." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"We stimuleren het fietsgebruik door infrastructuur te voorzien, zoals veilige fietspaden, fietsonderdoorgangen en veilige schoolroutes. Maar kleine ingrepen zoals deze kinderfietsenstallingen zijn ook erg belangrijk. We nemen elke fietser serieus, ook de kleinsten."

Marthe en Gus konden de fietsenstallingen al uittesten. "In een gewone fietsenstalling valt mijn fiets soms om, of ik kan mijn fiets niet goed vastmaken omdat het slot niet lang genoeg is. Met deze lukt het wel", zegt Gus.

Voorlopig worden de kinderfietsenstallingen uitgetest aan het Crombeen in de Tentoonstellingslaan en aan de sportschool in de Jules de Saint-Genoisstraat. Als ze goed worden gebruikt worden ze uitgebreid naar andere locaties.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.