Gent op de wereldfietskaart

20 Juni 2024

Gent op de wereldfietskaart

"Een bijkomende bonus van congrestoerisme is dat de charme van Gent ongetwijfeld blijft hangen, zodat congresgangers later met vrienden of familie pyjamatoeristen worden!"

Wie Gent zegt, zegt fietsen, maar deze week werd er nog een schepje bovenop gedaan. Het internationale fietscongres Velo-city streek hier neer, samen met de 1.650 deelnemers uit 60 verschillende landen. Tegelijk liep het Velo-festival, laagdrempelig en speciaal voor Gentenaars. Hoogtepunt van beide? De Bike Parade op woensdagavond met 3.000 dolenthousiaste fietsers natuurlijk. Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit en Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten, liepen op wolkjes.

Gent op de wereldfietskaart

Dinsdagochtend, 9.30 uur, ’t Kuipke in het Citadelpark. Filip schiet het Velo-city congres op gang. De 1.650 internationale bezoekers zijn meteen wakker én verrast. De meeste van hen hebben nog nooit de pistiers aan het werk gezien die de steile randen van de Kuip oprijden.

De Floraliënhal is omgetoverd tot een fenomenale hippe fietsconferentie. En dat is nog maar het begin. De vier volgende dagen worden de bezoekers meegenomen op workshops en fietstochten door de stad om de resultaten van het Gentse fietsbeleid te ontdekken. De complimenten voor Gent zijn oneindig.

 "We staan er misschien niet zo bij stil, maar wat we in Gent hebben gerealiseerd als het op fietsen aankomt is echt wel indrukwekkend." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

 "We staan er misschien niet zo bij stil, maar wat we in Gent hebben gerealiseerd als het op fietsen aankomt is echt wel indrukwekkend", zegt Filip.

"We zijn ons er meestal pas van bewust als we eens buiten de grenzen van onze stad gaan kijken of bezoekers ontvangen die naar Gent komen om inspiratie op te doen."

"Al die fijne reacties van internationale bezoekers van Velo-city doen heel veel deugd."

3.000 vrolijke fietsers

Hoogtepunt van Velo-city en het fietsfestival was natuurlijk de Bike-Parade. Zo’n 3.000 fietsers trokken een vrolijk spoor door de stad. Met veel toeters en bellen en verschillende soorten fietsen reed jong en minder jong door Gent.

Vanuit het Citadelpark, ging het via de Louisa D’Havébrug en de B401, die voor het event werd afgesloten voor autoverkeer, langs De Krook richting de nieuwe bruggen over de dokken om feestelijk te eindigen op Vrijdagmarkt.

"Dit was zo indrukwekkend. Wat een enthousiasme bij de deelnemers, maar ook bij de vele toeschouwers langs het parcours. Hartverwarmend!" - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Om die vele fietsen te parkeren werd de parking onder de Vrijdagmarkt even omgevormd van autoparking naar fietsparking.

"Wie er niet bij was heeft echt iets gemist", zegt Filip, "dit was zo indrukwekkend. Wat een enthousiasme bij de deelnemers, maar ook bij de vele toeschouwers langs het parcours. Hartverwarmend!"

Velo-city: schoolvoorbeeld voor duurzaam congrestoerisme

Gent Congres probeert maximaal congressen aan te trekken die aansluiten bij de visie van de Stad én ook voor de Gentenaren iets betekenen.

Voor Gent als kennisstad, met tal van onderwijs- en onderzoeksinstellingen, is het cruciaal om die kennis te delen, daarover van gedachten te wisselen en ja, ook mee uit te pakken.

"Congressen zijn interessant voor Gent als kennisstad én zijn complementair aan vrijetijdstoerisme in tijd." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Bovendien is congrestoerisme complementair met vrijetijdstoerisme in tijd en ruimte: de piek van vrijetijdstoerisme ligt in de zomer en de weekends, die van congrestoerisme buiten toeristisch seizoen en tijdens de week.

Dat komt omdat ons congrestoerisme zich concentreert in het najaar, en daarmee de recreatieve markt van de zomer en de lente aanvult.

Congrestoeristen zijn dus economisch, en zeker voor de lokale werkgelegenheid, zeer interessant, zowel op het moment van het verblijf, als in de toekomst.

"Een bijkomende bonus van congrestoerisme is dat de charme van Gent ongetwijfeld blijft hangen, zodat congresgangers later met vrienden of familie pyjamatoeristen worden!", besluit Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.