Gent licht op

23 November 2023

Gent licht op

"Het Lichtfestival, dat is echt een festival van en door de Gentenaars."

Van 31 januari tot en met 4 februari wandel je via een parcours langs 32 kunstwerken. Het zesde Lichtfestival leidt je naar unieke plekken, en verwent je daar met een lichtgevende ervaring. Een spektakel dat je zeker niet mag missen, maar dat geldt evengoed voor het voorsmaakje dat nu te zien is aan de zuilen van de Aula. 

Het Gents Lichtfestival 

Nieuw is het Lichtfestival niet, maar uniek zal het ook deze zesde editie zijn. Na vijf geslaagde edities, met heel wat bezoekers, waagt de stad zich in 2024 opnieuw aan een parcours vol licht en spektakel.

32 kunstwerken over een afstand van 7,2 kilometer verwarmen de stad tussen 31 januari en 4 februari, en dat door de nauwe samenwerking tussen de Gentse stadsdiensten, de UGent en Fluvius. 

De voorbereidingen lopen en alles wordt maximaal in bereidheid gebracht om iedere bezoeker een ervaring te bezorgen om U tegen te zeggen.

Dat wil niet enkel zeggen dat de kunstwerken tot in de puntjes worden uitgewerkt, maar ook heel wat praktisch en veiligheidszaken zitten in de laatste rechte lijn naar de start van het festival.

Buurtbewoners worden de komende weken ingelicht over de impact, zodat ze weten welke voorbereidingen en maatregelen worden getroffen om die impact zo minimaal mogelijk te houden.

Voorbereid, check!

Ook jij kan je voorbereiden op het Lichtfestival, want aan de Aula maken we passanten warm met het werk 'Conos'.

"Gents talent en dat in combinatie met internationale toppers die we naar onze stad te halen. Het wordt een prachtige editie, met nu al een fantastische opwarmer aan de Aula", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Je herinnert je misschien nog het werk van Jan Fabre, ja hoor ... al twintig jaar geleden. Ook deze keer doen de zuilen van dit prachtige gebouw dienst als decor voor een kunstwerk.

"Gents talent en dat in combinatie met internationale toppers die we naar onze stad te halen. Het wordt een prachtige editie, met nu al een fantastische opwarmer aan de Aula." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

De moeite om in het licht te zien, maar een niet te missen spektakel in het donker. Want ja, dan gaan de lichten aan. 

Je kan het lichtspektakel van SPY nog bewonderen tot 6 december. Maak dus zeker eens een ommetje naar dit tijdelijk kunstwerk. Na de hammen zijn er nu de (verlichte) feloranje kegels die ook een plekje verdienen in ons collectief geheugen.

Voor elke Gentenaar 

Het parcours trekt doorheen onze stad, en is in eerste instantie bedoeld voor alle Gentenaren.

In de laatste editie, in 2021, was 70% van alle bezoekers een Gentenaar. Weinig stadsfestivals die op zoveel betrokkenheid van de inwoners kunnen rekenen.

"Het Lichtfestival, dat is echt een festival van en door de Gentenaars. Die lokale verankering, innovatie en cocreatie, daar mogen we terecht trots op zijn." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Heel wat stadsdiensten besteden daarom veel tijd, moeite, expertise en ervaring om het voor alle Gentenaren en niet-Gentse bezoekers een onvergetelijk gebeuren te maken.

Om ervoor te zorgen dat iedereen het volledige of een deel van het parcours kan meepikken is er geen vast instappunt, maar wel een looprichting. Zo kan iedereen alles vlot zien, maar ook instappen waar jezelf wilt en wie weet zo de drukte omzeilen. 

Heel veel Gents werk 

Gentse bezoekers, maar ook heel wat Gentse creativiteit. Bijna de helft van de kunstwerken en kunstenaars komen uit onze Arteveldestad.

"Het Lichtfestival, dat is echt een festival van en door de Gentenaars. Die lokale verankering, innovatie en cocreatie, daar mogen we terecht trots op zijn", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten.

Het Lichtfestival is er door en voor de Gentenaren. En dat begreep Claudia Reh ook goed, want de Duitse kunstenares gaat in co-creatie met studenten van het KASK, leden van Op Stap vzw, patiënten van psychiatrische afdeling De Steiger, met buurtbewoners van de Sleepstraat, en de leerlingen van De Buurt.

Haar werk heet 'It's a question of blue' en zal je zien doorheen de Sleepstraat.

Wie weet spot je wel een tekening van je eigen hand of van iemand die je kent. Het wordt zeker meer dan de moeite waard om even stil te staan bij de creatie van heel wat Gentenaren, maar ook van andere nationale en internationale toptalenten.

Ter info: 

Het Lichtfestival vindt plaats van 31 januari tot en met 4 februari en start elke dag om 19 uur en stopt om 24 uur. Op zondag 4 februari opent het festival al om 18 uur om gezinnen met jonge kinderen ook extra mogelijkheid te bieden het festival te bezoeken.
Het parcours heeft geen vast begin- of eindpunt, alleen een looprichting. Je kan de wandeling starten om het even waar.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.