Gent is voelbaar

04 Mei 2023

Gent is voelbaar

"Werken aan toegankelijk toerisme dat is in een Gent een succes doordat we onze experten en de doelgroep betrekken." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Na de rolstoeltoegankelijke toeristische wandelingen zorgen we ervoor dat nog meer Gentenaren en toeristen optimaal onze stad kunnen beleven. Met voelplaten en filmpjes in Vlaamse gebarentaal (VGT) gidsen we slechthorenden, doven, slechtzienden en blinden door onze prachtige stad met haar waanzinnige geschiedenis.

Een volgende stap naar toegankelijkheid

Voor Gentenaren en ook toeristen die zich met een rolstoel in de stad bewegen, is er al een rolstoeltoegankelijke route uitgestippeld. Maar nu zetten we een stapje verder, en geven we ook blinden, slechtzienden, doven en slechthorenden de kans om onze stad te beleven.

Tools op basis van noden

We blijven zoeken naar tools om onze stad zo toegankelijk mogelijk te maken, en we slagen erin door experten, zoals de toegankelijkheidsambtenaar en de dienst toegankelijkheid, maar ook de doelgroep zelf te bevragen, feedback te laten geven en ervaringen te delen.

Gouden combinatie

Breng dit gouden panel in contact met de Dienst Toerisme van de Stad Gent en je hebt een gouden combinatie. Samen gingen ze op zoek naar hoe ook personen met een visuele en auditieve beperking de stad kunnen beleven en ervaren. De conclusie: een brochure uitwerken met voelplaten en met filmpjes in de Vlaamse Gebaren Taal (VGT).

"Werken aan toegankelijk toerisme dat is in een Gent een succes doordat we onze experten en de doelgroep betrekken", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Voelplaten voor slechtzienden en blinden

In de nieuwe brochure kan je het Gravensteen, de Krook, het stadhuis … voelen. Ongelooflijk, maar waar. Door op foto’s een extra dimensie aan te brengen, worden de contouren of karakteristieken van een bepaald gebouw voelbaar, en dus zichtbaar.

"Als kind van twee dove ouders weet ik het bezoeken van een stad niet evident is. Met deze brochure geven we nog meer mensen de kans Gent te ontdekken." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

"Als kind van twee dove ouders weet ik het bezoeken van een stad niet evident is. Met deze brochure geven we nog meer mensen de kans Gent te ontdekken", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Voelen met de nodige informatie

Het voordeel van een voelplaat is dat slechtzienden en blinden de nodige ruimte krijgen om alles gefocust te ervaren. Een audio guide helpt hen om wat ze voelen ook te vertalen in woorden. En er zo voor te zorgen dat het ‘ding’ letterlijk een eigen beeld wordt.

Filmpjes in VGT voor slechthorende en blinden

En dat gevormde beeld wordt vaak zoveel meer als je weet wat de geschiedenis ervan is. Om ervoor te zorgen dat ook slechthorenden en blinden meegezogen worden in de Gentse geschiedenis zijn er nu filmpjes in VGT die hen begeleiden in hun ontdekkingstocht door onze stad.

‘Eindelijk weer zin om toerist te zijn’

En of dat het werkt. Een Limburger met zichtproblemen testte de wandeling en zei meteen: "Hierdoor heb ik eindelijk weer zin om toerist te zijn". We zetten ervaren voorop, zowel voor Gentenaren als toeristen. Benieuwd naar wat het is? Je kan de brochures ontlenen in een van de Gent-Infopunten.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.