Gent is solidair met Oekraine

03 Maart 2022

Gent is solidair met Oekraine

Het stadsbestuur moedigt Gentenaars aan om hun solidariteit te tonen, geeft suggesties hoe dat te doen en onderneemt ook zelf actie. Internationale solidariteit, mensenrechten en vrede worden gekoesterd door de Gentenaars. Schepen Hafsa El-Bazioui coördineert de (internationale) noodhulp terwijl schepen Bram Van Braeckevelt extra noodopvang uitwerkt samen met de logiessector. 

Een symbolisch gebaar

De golf van solidariteit werd op gang getrokken met een symbolische daad: het hijsen van de vredesvlag aan het stadhuis. Tientallen Oekraïense Gentenaars waren daarbij aanwezig en zongen hun volkslied.

"Vrede is altijd een belangrijk thema in Gent. Als schepen van Internationale Solidariteit de vredesvlag hijsen is een symbolische daad van solidariteit." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

"Vrede is altijd een belangrijk thema in Gent. Als schepen van Internationale Solidariteit de vredesvlag hijsen is een symbolische daad van solidariteit. Een vredesvlag aan ons stadhuis zal de oorlog helaas niet stoppen. We zien overal in de wereld, ook in Rusland, burgers rechtstaan die neen zeggen aan oorlog. Dat willen we met dit gebaar ondersteunen", aldus Hafsa El-Bazioui.

Gent staat bovendien aan de start van de maand van internationale solidariteit, Belmundo. Heel wat Gentenaars en partners uit het middenveld engageren zich voor de rechten van mens en natuur. Respect voor de rechten van mensen is altijd een voorwaarde om tot duurzame vrede te komen. Vrede is altijd de rode draad tijdens Belmundo en dat zal nu natuurlijk nog meer het onderwerp van onze activiteiten worden.

Concrete acties

Het stadsbestuur maakt 50.000 euro beschikbaar om de onmiddellijke hulpverlening in Oekraine en aan de vluchtelingen in omliggende landen te ondersteunen. Het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen kunnen zo met nog meer slagkracht op het terrein actief zijn.

"Elke vluchteling is er een teveel. Onze hotels en b&b's kunnen een deel van de oplossing zijn en tijdelijk extra noodopvang voorzien." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Ondertussen bereidt Gent zich ook voor om vluchtelingen uit Oekraine op te vangen, zonder vluchtelingen die reeds in onze stad verblijven te verdringen. De Stad verzamelt informatie van Gentenaars die onderdak willen aanbieden, en ook met de Gentse hotels en B&B's wordt overlegd.

Er wordt ook gesproken met de middenveldorganisaties die al jaren mensen kwetsbare mensen ondersteunen om tot een goede coördinatie te komen. Er is ook een Gents noodfonds opgestart om die lokale initiatieven mogelijk te maken.

"Elke vluchteling is er een teveel. Onze hotels en b&b's kunnen een deel van de oplossing zijn en tijdelijk extra noodopvang voorzien. Ook Gentenaars die willen helpen bij die opvang, maar in eigen huis geen slaapkamer over hebben, kunnen via een gift steunen", Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

“Elke oorlog, waar ook ter wereld, is onrechtvaardig. Zulke vreselijke situaties mogen ons niet ontmoedigen om solidair te zijn. We moeten inzetten op dialoog, op mensenrechten. Gewapende dialoog, dat bestaat niet.” - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Om de solidariteit van de Gentenaars te kanaliseren werd een overzicht gemaakt op de website van de Stad Gent : stad.gent/oekraine

In Gent zijn er inwoners, scholieren, collega's die familie of andere banden hebben met Oekraine en we leven met hen mee. 

 “Elke oorlog, waar ook ter wereld, is onrechtvaardig. Zulke vreselijke situaties mogen ons niet ontmoedigen om solidair te zijn. We moeten inzetten op dialoog, op mensenrechten. Gewapende dialoog, dat bestaat niet", besluit Hafsa.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.