Gent in zee met burgers en energiecoöperatie om eigen zonnestroom op te wekken

09 Juni 2022

Gent in zee met burgers en energiecoöperatie om eigen zonnestroom op te wekken

Alle inwoners van Gent kunnen vanaf 21 juni 2022 mee investeren in de 15.000 zonnepanelen die burgercoöperatie Beauvent op loodsen aan de Rigakaai zal plaatsen. De Stad Gent neemt de opgewekte stroom integraal af. Wie wil aandeelhouder worden en delen in de winst, kan terecht op een van de vier infomomenten voor meer uitleg.

Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management: "Samen met de Gentenaars gaan we lokaal en duurzaam onze eigen energie opwekken."

"Met dit project halen we in één klap 46% van het elektriciteitsverbruik in de stadsgebouwen uit lokaal geproduceerde, hernieuwbare energie. Daarmee gaan we vlot over de doelstelling om 30% te halen tegen 2024." 

Derde grootste Gentse zonne-installatie

"Samen met de Gentenaars gaan we lokaal en duurzaam onze eigen energie opwekken." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Facilitair Management

Op de loodsen van de Lemahieu Groep aan de Rigakaai komen maar liefst 15.000 zonnepanelen, goed voor 7.000 megawattuur per jaar of het stroomverbruik van 2.000 gezinnen.

Het gaat om de derde grootste zonne-installatie op Gents grondgebied. De Stad Gent zal de opgewekte stroom al zeker voor vijftien jaar integraal afnemen voor gebruik in eigen gebouwen aan een vaste prijs. Daarmee beschermt de stad zich tegen prijsstijgingen op de energiemarkt.

Iedere Gentenaar kan intekenen

Burgercoöperatie Beauvent lanceert op 21 juni een kapitaaloproep voor in totaal 700.000 euro.

Iedere Gentenaar kan intekenen op maximaal vier aandelen van elk 250 euro. Gentenaars die al aandelen bezitten, kunnen bijkopen tot maximaal 25 aandelen. Gentenaars krijgen één week voorrang om aandelen te kopen. 

Project met navolging

Tine Heyse, schepen van Klimaat, lag mee aan de basis van het initiatief: "Met dit burgerproject bevestigen we onze rol als pionier. Voor het eerst neemt een lokaal bestuur zonnestroom af geproduceerd op een dak van een bedrijf in eigen stad, dragen de burgers bij in het kapitaal én delen ze in de winst."

"Er zijn nog veel ongebruikte daken op bedrijfsgebouwen. Wees maar gerust dat dit project navolging zal krijgen." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

"Er zijn nog veel ongebruikte daken op bedrijfsgebouwen. Wees maar gerust dat dit project navolging zal krijgen.”

Via de kapitaaloproep kunnen meer dan 1.000 Gentenaars participeren in dit ambitieuze project.

Voor wie meer informatie wil, organiseren de Stad Gent en Beauvent in de week van 13 juni infomomenten in Ledeberg, aan de Zuid, in Oostakker en online. Alle informatie over de infomomenten en de kapitaaloproep op de website:
•    www.zonvoorgent.be

In 36 uur 150.000 euro voor warmtenet van Energent

Investeren in de energietransitie via energiecoöperaties zit in de lift. Energiecoöperatie Energent haalde in 36 uur 150.000 euro op voor de ontwikkeling van een warmtenet in een nieuwe verkaveling aan Kasteel Potuit in Sint-Amandsberg.

Energent staat in voor de bouw, de financiering én het beheer van het nieuwe warmtenet. In totaal investeert Energent meer dan 1 miljoen euro van burgers in de aanleg van het warmtenet.

Energent zal het warmtenet tien jaar beheren. Het warmtenet maakt gebruik van aardwarmte en zal zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.