Gent houdt grootste digitale gemeenteraad ooit in Vlaanderen

26 Maart 2020

Gent houdt grootste digitale gemeenteraad ooit in Vlaanderen

De crisis rond het coronavirus verstoort het dagelijkse leven in alle sectoren. In héél wat steden en gemeenten is daarom de gemeenteraad van maart afgelast, maar niet in Gent. Daar vond gisteren een primeur plaats, de grootste online gemeenteraad ooit in Vlaanderen. “Het is belangrijk dat ook tijdens deze crisis de lokale politiek haar werk kan doen. Verenigingen wachten op de nodige subsidies, aanbestedingen moeten kunnen uitgeschreven worden”, zo licht Gents gemeenteraadsvoorzitster Zeneb Bensafia (Groen) toe.

Het is niet vanzelfsprekend om digitaal te vergaderen met 53 leden. Vele raadsleden konden het systeem al eens uitproberen in een kleinere commissie, maar een voltallige gemeenteraad is nog andere koek. Afgelopen zaterdag om 10:00 zat de voltallige gemeenteraad daarom al eens officieus samen. “Zo kon iedereen al eens kennismaken met het nieuwe systeem, konden we mogelijke technische problemen oplossen en waren we zeker dat alles op maandagavond vlot kon verlopen”, aldus Zeneb.

Geen strenge blik

“Als voorzitter van de gemeenteraad is het mijn taak om de gemeenteraad ordelijk en correct te laten verlopen. Tijdens een gewone gemeenteraad houdt dat ook wel eens in dat ik een strenge blik werp naar een gemeenteraadslid dat een collega niet laat uitspreken of zelfs raadsleden tot de orde roep. Dat is online natuurlijk allemaal een stuk moeilijker”, vertelt Zeneb. "Ik kan onmogelijk alle 53 raadsleden tegelijkertijd op mijn computerscherm zien. Wel kan ik van iedereen de micro uitschakelen als dat nodig mocht zijn, maar dat was gelukkig niet het geval. De raad is heel gedisciplineerd verlopen en we hebben belangrijke beslissingen kunnen nemen in het belang van Gent en de Gentenaars.”

Beperkte agenda

De gemeenteraad had voor deze eerste keer wel een ingekorte agenda, om de gemeenteraad vlot te laten verlopen. Agendapunten die minder dringend waren of een uitgebreider politiek debat vereisen, zoals verschillende beleidsnota’s bijvoorbeeld, werden uitgesteld. Enkel noodzakelijke of dringende punten zijn gisterenavond behandeld. Zo kunnen de nodige subsidies zonder vertraging worden toegekend aan verschillende organisaties. Ook belangrijke aanbestedingen lopen nu geen vertraging op.

Een voorbeeld voor Vlaanderen

"Onze leidraad is enorm goed en duidelijk uitgeschreven, samen met de IT’ers en alle andere betrokken diensten.  Zo kunnen we die ook delen met andere gemeenten die het willen uitproberen in deze coronatijden. We hebben alles aan de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) bezorgd. Kleine gemeenten, zoals Sint-Martens-Latem, toonden al interesse, en zelfs het grote Antwerpen zou “systeem Gent” bekijken", lacht Bensafia. 

"Ik wil uitdrukkelijk alle raadsleden van de meerderheid en oppositie bedanken voor de afgelopen gemeenteraad. Het is dankzij goede afspraken en hun medewerking dat we, terwijl iedereen zoveel mogelijk binnen blijft, de Gentse gemeenteraad konden laten doorgaan”, zo besluit Zeneb. Nadien bedankte Zeneb nog zeer expliciet de Dienst Bestuursondersteuning en Digipolis die dit alles hebben mogelijk gemaakt.

En onder het motto: elk nadeel heeft zijn voordeel... De Gemeenteraad werd afgerond in een recordtijd van 1 uur en 29 minuten!