Gent, Gand, Ghent, Gante ...

31 Augustus 2023

Gent, Gand, Ghent, Gante ...

We zetten in op Gentenaren en pyjamatoeristen, want zij beleven maximaal onze stad. - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme  

Gent, Gand, Ghent, Gante ... In Europa wordt het Gents beleid rond toerisme opgepikt. Meer en meer Europese steden worden overspoeld door (dagjes)toeristen, maar hoe zorg je ervoor dat de vele bezoekers jouw stad niet overnemen en de inwoners verdringen.

In Gent nam Bram een aantal beslissingen om het toeristisch groeiscenario te temperen door te focussen op een evenwicht tussen toeristische groei en de draagkracht van onze stad en het draagvlak van onze bewoners. We zijn er uiteraard nog niet, maar met het gevoerde beleid pionieren we alvast binnen Europa.

En dat ziet de Europese media ook. Kortom, het begrip 'pyjama-toerisme' goes international!

Gents beleid

Gent zet in op twee soorten toeristen: de Gentenaar zelf en de pyjamatoerist. Beiden nemen de kans om in de stad te leven en optimaal onze stad te beleven.

Extra maatregelen waren nodig, denk aan het terugdringen van het aantal cruiseschepen per dag, een citytaks en een vakantiewoningenstop die de druk op de reguliere arbeidsmarkt moet wegnemen ...

De komst van Tony Wheeler 

Tony Wheeler, de oprichter van Lonely Planet, ziet dat het goed is. Hij zakte af naar Gent voor een lezing. Enkele weken later kwam hij terug en bracht hij zijn vrouw mee. In 2011 werd Gent door Lonely Planet uitgeroepen tot het best bewaarde geheim van Vlaanderen. Tony hoopt dat dit zo blijft. 

Veel toeristen? Dat valt volgens Tony Wheeler best mee, in vergelijking met andere Europese steden. Het blijft volgens hem de uitdaging om de visie die we nu op toerisme hebben verder door te zetten en zo Gent Gents te houden met haar unieke eigenheid.

In de media 

Steden en streken kreunen steeds meer onder de toeristische druk. In binnen- en buitenlandse pers wordt er vol lof gesproken over hoe we halt toeroepen aan massatoerisme en effectief de beleving van de stad centraal stellen. 

"Steden kreunen meer en meer onder de druk van toeristen, maatregelen zijn dus nodig." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

Gent ziet ‘selfietoeristen’ liever niet komen, Antwerpen zegt: welkom | De Standaard
Gand veut transformer le tourisme selfie en tourisme pyjama - Le Soir

Ook in het buitenland kijken ze met grote ogen naar het Gents beleid. Zo hebben ook Zwitserse media oog voor wat er op Gentse bodem aan het gebeuren is. 

Geen berichtgeving, da's goed nieuws

De voorbije maanden was er heel wat te doen in de Europese media over steden die letterlijk worden vertrappeld door toeristen, waar stedelingen zelf geen plek meer vinden om te wonen, leven, werken, ontspannen ... Gent wordt, in tegenstelling tot Brugge, niet genoemd. 

"Steden kreunen meer en meer onder de druk van toeristen, maatregelen zijn dus nodig", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

En dat willen we ook zou houden, het blijft dus nodig om nieuwe maatregelen te nemen of oude bij te schaven.  

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.