Gent gaat nog enkel fossielvrij beleggen

27 Mei 2021

Gent gaat nog enkel fossielvrij beleggen

Tegen eind 2023 zullen de beleggingen van stad Gent en OCMW helemaal fossielvrij zijn. Dat besliste de Gentse gemeenteraad afgelopen dinsdag. Het gaat hierbij vooral over de pensioenreserves van de stad, goed voor 162 miljoen euro. Groen Gent trok van bij het begin mee aan de kar.

Met het nieuwe beleggingskader gaat de stad verder op de weg die vorige legislatuur was ingeslagen. De pensioenfondsen van de stad zullen niet langer investeren in bedrijven actief in fossiele energie. Daarbij gaat het over zowel winning, opslag als transport.

“We kunnen niet langer maken dat onze rijkdom wordt gebouwd op kap van andere mensen en van de planeet.” - Fourat Ben Chikha, fractieleider Groen Gent

In vergelijking met het vorige kader is het nieuwe nog ambitieuzer, en vooral veel specifieker. Naast heldere criteria over klimaat, gaat het nu ook over mensenrechten, wapens, gezondheid, arbeidsrechten en nucleaire energie.

Fourat Ben Chikha: “We kunnen niet langer maken dat onze rijkdom wordt gebouwd op kap van andere mensen en van de planeet.”

Niet enkel schadelijke investeringen worden geweerd. Vanaf nu gaat de stad ook actief op zoek naar beleggingen die bijdragen aan een betere wereld, zoals bedrijven actief in hernieuwbare energie. Dat past helemaal in het brede beleid van de stad om klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

Een startpunt, geen eindpunt

Ook nieuw is dat via regelmatige rapportage het stadsbestuur zicht zal houden op de vergroening van de investeringsportefeuille. Daarnaast wordt er een duurzaamheidscomité opgericht. Interne en externe experten, onder andere van de UGent, zullen adviseren hoe het nog beter kan.

"Dit kader is een startpunt, geen eindpunt", zegt Fourat Ben Chikha, fractieleider Groen Gent.

Divestment

De vergroening van de Gentse pensioenfondsen kwam in een stroomversnelling nadat Divest Gent, een alliantie van tientallen organisaties, enkele jaren geleden opriep om de beleggingen van de stad fossielvrij te maken.

"We zijn trots op dit nieuw beleggingskader voor fossielvrij investeren. Ik hoop dat we ook andere lokale besturen en organisaties inspireren." - Tine Heyse, schepen van Klimaat

De divestment-beweging is actief in de hele wereld en ontstond aan de universiteiten. Ook de Universiteit Gent heeft hierin een pioniersrol gespeeld. Het Gents kader gelijkt heel sterk op dat van de UGent. Dat is bewust, want zo bundelen we de krachten.

Inspiratie

Zowel aan het vorige als aan het nieuwe kader voor fossielvrije en duurzame beleggingen speelden we met Groen een doorslaggevende rol. Tine Heyse, schepen voor Klimaat: “We zijn trots op dit nieuw beleggingskader voor fossielvrij investeren. Ik hoop dat we ook andere lokale besturen en organisaties inspireren. Hoe meer geld uit de fossiele industrie wordt weggehaald, hoe groter de impact.”

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.