Gent: dé Vlaamse fietsstad!

06 Juni 2018

Gent: dé Vlaamse fietsstad!

De Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de Vlaamse overheid hebben Gent op dinsdag zes juni verkozen als Fietsstad 2018. Gent ging lopen met de juryprijs, de publieksprijs én drie deelawards. Ook de vorige keer, in 2015, werd Gent bekroond.

Twee keer op rij de hoofdprijs én de publieksprijs in de wacht slepen, dat gebeurt niet zomaar. Mobiliteitsschepen Filip Watteeuw is dan ook erg blij met de belangrijke erkenning: ‘We investeerden de voorbije jaren vijftien miljoen euro in fietsvoorzieningen én voerden een Circulatieplan in dat de fietser op kop zet. Het resultaat zie je overal in Gent, en dat vertaalt zich rechtstreeks in een forse toename van het aantal fietsers.’

Het aantal fietsers steeg in Gent de voorbije jaren inderdaad spectaculair, sinds de invoering van het Circulatieplan met maar liefst 25 procent. Reden temeer voor schepen Watteeuw om verder te gaan op de ingeslagen weg: ‘Ook voor de nabije toekomst staat heel wat gepland: de fietstunnel aan de Dampoort, de fietsbrug aan de Zuiderpoort, de onderdoorgangen aan de Sint-Lievenspoort, Drongensesteenweg en de Nieuwewandeling, fietsstraten… Elke fietsroute veilig en aangenaam maken, dát is onze ambitie.’

Een ambitie die de jury duidelijk wist te appreciëren: “Gent heeft een ambitieus beleid dat de fiets echt op kop zet. Door de invoering van het Circulatieplan realiseerde de stad minder verkeersongevallen en meer fietsers. Met de Fietsambassade bundelt ze verschillende partnerschappen in één herkenbare organisatie voor fietsdienstverlening. Bovendien zet Gent naast de grote symboolprojecten ook in op meer dan 220 kleinere fietscomfortmaatregelen.”

Behalve de juryprijs en de publieksprijs kaapte Gent ook nog de prijs weg in de categorieën fietsinfrastructuur, fietsparkeren en veilige fietsnetwerken.