Gent blijft inzetten op gezonde voeding in scholen

03 December 2020

Gent blijft inzetten op gezonde voeding in scholen

Gent is koploper in het aanbieden van gezonde en duurzame maaltijden op haar stedelijke scholen. En we breiden de inspanningen nog uit. Enerzijds worden de maaltijden die we aanbieden in het eigen net ‘flexi’. Anderzijds investeren we in gezonde maaltijden in meer Gentse kleuterscholen.

Bewuste, positieve keuze

De Stad Gent zet al lange tijd in op evenwichtige, gezonde en duurzame schoolmaaltijden. Donderdag is het sowieso veggiedag, en elke andere dag kunnen kinderen kiezen voor een vegetarisch alternatief. Nu al kiest elke dag ongeveer 10% van de Gentse kinderen in de stedelijke scholen en opvanginitiatieven voor een vegetarische maaltijd. De Stad Gent zet haar aanpak nu verder.

"Dagelijks zorgen we voor bijna 5.000 warme, betaalbare maaltijden in onze stedelijke scholen en kinderdagverblijven. Daarmee maken we het verschil voor vele gezinnen én voor het klimaat. De school is dé plek om goede maaltijden aan te bieden. We schrijven hiermee een uniek verhaal in Vlaanderen en pionieren op vlak van duurzaamheid", zegt Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs.

50% van de eiwitten plantaardig

Vanaf januari krijgen de kinderen de keuze tussen een vegetarische maaltijd of een zogenaamde ‘fleximaaltijd’, waarbij minimaal 50% van de eiwitten plantaardig is. Zo wordt vol-au-vent bijvoorbeeld bereid met 50% kip en 50% tofoe.

Stad Gent koos al lang voor duurzame vis. Vanaf januari serveren de scholen om de zes weken bovendien de meest duurzame vis, de zogenaamde Omegabaars. Deze vis wordt gekweekt in een lokale viskwekerij aan de hand van een 100% plantaardig dieet.

"Dagelijks zorgen we voor bijna 5.000 warme, betaalbare maaltijden in onze stedelijke scholen en kinderdagverblijven. Daarmee maken we het verschil voor vele gezinnen én voor het klimaat." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Tot slot worden de maaltijden straks bereid met minimaal 20% biologische producten in plaats van 15%. Donderdag blijft veggiedag.

“De nieuwe maaltijden passen perfect binnen onze Gentse voedselstrategie rond duurzaamheid en korte keten. Met deze strategie maken we werk van 25% minder voedselgerelateerde CO2-uitstoot tegen 2030. Gezonde en duurzame voeding gaan hand in hand", zegt Tine Heyse, schepen van Landbouw en Voeding.

Enquête en plaatsbezoek

De Stad zal via een enquête en meerdere bezoeken aan de scholen de kinderen om hun mening vragen over specifieke gerechten. De recepten kunnen daarna ook bijgestuurd worden. De prijs van de maaltijden blijft tot slot voor vier jaar stabiel. Een maaltijd kost vanaf januari 3,05 euro voor kleuters en 4,20 euro voor lagere- en secundaire schoolkinderen.

“De nieuwe maaltijden passen perfect binnen onze Gentse voedselstrategie rond duurzaamheid en korte keten. Gezonde en duurzame voeding gaan hand in hand." - Tine Heyse, schepen van Landbouw en Voeding

De nieuwe maaltijden passen in een grotere voedselstrategie van de Stad Gent rond duurzaamheid en korte keten, Gent en Garde. Zo wil de Stad 25% minder voedingsgerelateerde CO2-emissie tegen 2030. Lees er hier meer over.

Ook buiten het stedelijk net

De Stad wil bijkomend ook kleuterscholen uit andere netten betrekken in dit proces. Daarom komt er vanaf september 2021 een onderzoek in kleuterscholen uit alle netten om na te gaan wat scholen nodig hebben om gezonde en betaalbare maaltijden aan te bieden, en welke effecten die maaltijden hebben op de kleuters en hun gezinnen.

De onderzoekers brengen de drempels met betrekking tot de organisatie, infrastructuur of budget in kaart, en zullen ook samenwerken met steden zoals Antwerpen en Leuven, waar gelijkaardige projecten lopen. Voor scholen die nog geen schoolmaaltijden aanbieden, gaat de Stad na hoe ze daarmee kunnen beginnen. Er wordt ook extra aandacht besteed aan hoe scholen maaltijden betaalbaar kunnen maken voor kinderen in precaire leefomstandigheden. De resultaten worden eind 2023 verwacht.

Dit project geeft de kans om het aanbod aan schoolmaaltijden uit te breiden in andere scholen. En het onderzoek laat toe om stil te staan bij de bredere effecten op het schoollopen en de randvoorwaarden die scholen nodig hebben om de maaltijden te kunnen aanbieden.