Gent bekroond tot Fietsstad 2024

16 Mei 2024

Gent bekroond tot Fietsstad 2024

"Het is het gevolg van een doorgedreven mobiliteitsbeleid waarbij in de eerste plaats meer ruimte wordt gemaakt voor fietsers."

Een zeer trotse schepen Filip Watteeuw mocht maandag de award ‘Fietsstad 2024’ in ontvangst nemen. Een mooie erkenning voor al het werk dat de voorbije jaren werd verzet. Maar Filip wil de titel vooral opdragen aan alle fietsers in Gent. Want zonder al die duizenden fietsers, geen fietsstad natuurlijk!

Gent zet de standaard

Gent was samen met Kortrijk en Genk genomineerd in de categorie steden. Uiteindelijk was het Gent die de titel kreeg. Dat gebeurde voor de tweede keer. Ook in 2018 werd Gent bekroond.

De jury zei het als volgt:

"Wat Gent heeft neergezet en nog dagdagelijks doet is indrukwekkend. Ze blijven niet alleen de standaard zetten op vlak van de fietsnorm en investeren in de fiets (10 fietskunstwerken gerealiseerd deze legislatuur!) maar ook innoveren op alle vlakken (fietsambassade, fietsstraat Coupure van 1,5 km lang met aangename plekken en ongelijkvloerse fietskruisingen, flexparkeren …)."

"Ik wil vooral alle fietsers in Gent in de spotlights zetten. Zij zijn de echte helden, zij maken van Gent een échte fietsstad." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

"Niet enkel in het beleid maar ook in de straten geven ze echt ruimte aan de fiets om zo het mobiliteitssysteem te veranderen. Door de fietser belangrijk te laten voelen wordt er ook jaar na jaar meer gefietst."

"Ik ben echt blij met deze erkenning", zegt Filip, "maar ik wil vooral alle fietsers in Gent in de spotlights zetten. Zij zijn de echte helden, zij maken van Gent een échte fietsstad."

Mobiliteitsbeleid, fietscultuur en fietsinfrastructuur

3.000.000 fietsers (ja, 3 miljoen!) per jaar op de Coupure, 2.000.000 (2 miljoen!) op de Visserij. Dat zijn heel veel fietsers.

Ook elders in Gent trouwens gaat het aantal fietsers jaar na jaar steil de hoogte in. En met meer fietsers, komt een gezondere, veiligere en fijnere stad. Filip is heel blij met die evolutie.

"Het is het gevolg van een doorgedreven mobiliteitsbeleid waarbij in de eerste plaats meer ruimte wordt gemaakt voor fietsers. Meer ruimte om veilig te fietsen, ruimte om fietsen te stallen."

"Daarnaast hebben we veel geïnvesteerd in infrastructuur, denk maar aan de vele bruggen en onderdoorgangen. En niet te onderschatten is de uitbouw van de fietscultuur. De Fietsambassade levert daar schitterend werk.'

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.