Gent behaalt opnieuw label kindvriendelijke stad

17 December 2020

Gent behaalt opnieuw label kindvriendelijke stad

Gent mag zich voor de tweede keer zes jaar lang officieel een kindvriendelijke stad noemen. De Stad kreeg op dinsdag 15 december 2020, het label toegekend door een jury van experten kindvriendelijk beleid.

De Stad Gent behaalde een eerste keer het label in 2014 en realiseerde onder andere groene, avontuurlijke speelplaatsen, kindvriendelijke horeca, de omvorming van parking naar park op het Maaseikplein en speelhoekjes in enkele dienstencentra. Toen kregen de eerste steden en gemeenten het label toegekend.

Dat Gent nu het label opnieuw krijgt, betekent veel. In 2024 organiseert Gent immers het 'Jaar van de jongeren', en de Stad stelt zich voor dat jaar ook kandidaat als Europese Jongerenhoofdstad.

Kindvriendelijke visie wint aan impact

De jury van het label oordeelde dat de visie op kindvriendelijkheid wordt uitgedragen door een stevige, op elkaar afgestemde (ambtelijke en bestuurlijke) ploeg en dat die visie nog verder aan impact wint. “Gent is gedreven om als stad ook de fakkel van het label te dragen en investeert mee in de uitbouw van een breed en kwaliteitsvol jeugdvriendelijk beleid."

“Een stad die goed is voor kinderen en jongeren, is goed voor élke Gentenaar. Ouders vinden in zo’n stad steun en rust, iedereen plukt de vruchten van meer groen en veiliger verkeer.” - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

Het stadsbestuur investeert deze legislatuur jaarlijks 1,1 miljoen euro extra om het vrijetijdsaanbod en jeugdwelzijnswerk voor kinderen en jongeren in kwetsbare situaties uit te breiden en zet de jongeren zelf aan het stuur.

Een ander voorbeeld is het project Kinderen Eerst. Dat project brengt ouders of jongeren met de juiste instanties in contact, en gaat op zoek naar voordelen waar het gezin nog geen gebruik van maakt, zoals een studietoelage of medische kaart.

Met dit label wil Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, steden en gemeenten belonen die écht rekening houden met de impact van hun beslissingen op de brede leefwereld van kinderen, jongeren, hun gezinnen en verenigingen. Gent draagt het label met trots.