Gent Autovrij groot succes

23 September 2021

Gent Autovrij groot succes

Zon, veel volk, goeie sfeer en vooral ... weinig auto's. Meer moet er niet zijn voor een succesvolle autovrije zondag, en dat was het ook. Zelfs de koninklijke familie koos Gent uit voor een fietstochtje door de autovrije stad. Schepen van Mobiliteit, Filip Watteeuw, was vooral tevreden met de autovrije B401. Groen Gent was er uiteraard ook.

Een groot deel van de binnenstad is al autovrij, maar op Gent Autovrij wordt er nog een schepje bovenop gedaan. In vrijwel het hele gebied binnen de R40 mochten geen auto's binnen tussen 10 en 18 uur.

"Pas op zo'n momenten zie je hoeveel ruimte auto's eigenlijk wel innemen in de stad." - Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Ook de B401 werd opnieuw afgesloten. De toegangsweg die op andere dagen duizenden auto's tot in het hart van de stad brengt was voor een dagje het rijk van de voetganger én van Jef Neve, die er twee pianoconcerten gaf.

Lucht en vet

"Pas op zo'n momenten zie je hoeveel ruimte auto's eigenlijk wel innemen in de stad en hoeveel meer je er zou mee kunnen doen als je die ruimte anders zou invullen", zegt schepen Watteeuw. 

De Frère Orbanlaan was op zondag geen drukke toegangsweg naar 't Zuid, maar bood plaats aan verschillende fietsaanbieders. Bij het standje van de fietsambassade kon je dan weer terecht voor wat lucht & vet. Platte banden en slepende kettingen werden er met de glimlach aangepakt. 

Ruimte geven aan wie ze nodig heeft

In het Zuidpark werd er volop genoten van de picknickweide, foodtrucks en enkele attracties. Het was er gezellig druk. Optredens van De Bosbeesten, Isolde en Bent Van Looy zorgden voor een echte festivalsfeer. 

"Een voltreffer", vindt Filip Watteeuw, "publieke ruimte is er om te ontmoeten, te rusten, te leven ... Daarom is het belangrijk om er bij elke aanleg en heraanleg op te letten dat de ruimte gaat naar wie ze meest nodig heeft: mensen."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.