Gender wordt thema van Belmundo 2020

12 September 2019

Gender wordt thema van Belmundo 2020

De Kick-Off van de 11de editie van Belmundo, het Festival van Internationale Solidariteit, was een enorm succes. Er waren veel nieuwe gezichten en niet alleen uit de Noord-Zuidsector. Misschien had de grote opkomst wel iets te maken met het thema van deze editie? Of bewijst het dat er nog steeds veel werk aan de winkel is als het om gendergelijkheid gaat?

"Als we het Wereld Economisch Forum mogen geloven zou het nog tot het jaar 2136 duren vooraleer we een gendergelijke samenleving hebben." - Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid

Schepen Tine Heyse: "Als we het Wereld Economisch Forum mogen geloven zou het nog tot het jaar 2136 duren vooraleer we een gendergelijke samenleving hebben. Geduld is een schone deugd, maar daar gaan we in Gent niet passief op zitten wachten. Verwacht jullie maar aan een divers programma tijdens Belmundo, het Festival van Internationale Solidariteit tijdens de ganse maand maart volgend jaar."

Misschien vraagt u zich af wat gender met Internationale Solidariteit te maken heeft? 1 op 3 vrouwen wereldwijd ondergaat tijdens haar leven een vorm van seksueel of ander geweld. 75 % van de jobs van vrouwen in het Zuiden situeren zich in de informele sector. Met andere woorden zonder of met beperkte sociale rechten. Vrouwen verdienen gemiddeld nog altijd 23 % minder loon dan mannen en bezetten slecht 14 % van de parlementaire zitjes. Maar ook omgekeerd zijn er mannen die niet gelukkig zijn met de stereotype verwachtingen verbonden aan 'mannelijkheid'.

Deze vormen van discriminatie, geweld en inperking van individuele levenskeuze moeten onverminderd bestreden worden. Maar we vergeten vaak dat gender om veel meer gaat dan dat. Gendergelijkheid is onmogelijk als we niet alle systematische ongelijkheden aanpakken.

Tine Heyse: "Tijdens Belmundo zullen niet alleen activiteiten worden georganiseerd die het thema ‘gender’ in the picture zetten, maar zal er ook extra aandacht besteed worden aan genderneutraal taalgebruik en communicatie, maar ook aan genderneutrale toiletten bijvoorbeeld."