Gender- en diversiteitsbewust lesgeven aan de hand van 'Het Huis van Lou’

31 Mei 2018

Gender- en diversiteitsbewust lesgeven aan de hand van 'Het Huis van Lou’

91 Gentse kleuterleerkrachten kregen op 30 mei training over gender- en diversiteitsbewust lesgeven. Het werd een voormiddag vol praktische tips en tricks over de klasinrichting en interactie met de kleuters én hun ouders. De deelnemers kwamen te weten hoe ze moeten uitleggen hoe 2 mama’s samen een kindje maken en hoe ze kunnen reageren op jongens die van hun ouders geen hand aan een meisje mogen geven.

“In schoolboeken zie je nog heel vaak de samenleving van twintig jaar geleden”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere. “Een blanke mama, papa en kindjes en heel wat genderstereotypen. De moeder doet de was en maakt het eten, meisjes dragen roze kledij.” Dankzij Lou leren Gentse kleuterleerkrachten bewuster om te gaan met dat soort stereotypen.

“De wetenschap toont dat kinderen zich ook gaan gedragen naar die verwachtingen”, zegt Elke verder. In het lessenpakket zijn daarom uiteenlopende etnische afkomsten vertegenwoordigd. Genderstereotypen zijn beperkt en enkele popjes hebben een lichamelijke beperking.

Door deze vorming, in samenwerking met Cavaria en het Onderwijscentrum Gent, wil Elke Decruynaere het onderwijzend personeel beter voorbereiden. Op het einde van de vorming werd het Huis van Lou gratis ter beschikking gesteld van Gentse scholen.