Geluidsarm en diervriendelijk eindejaarsvuurwerk

27 Oktober 2022

Geluidsarm en diervriendelijk eindejaarsvuurwerk

Dit jaar kunnen Gentenaars opnieuw samen de overgang van oud naar nieuw vieren met vuurwerk. Dat zal vanaf nu geluidsarmer en dus diervriendelijker zijn. Ook op het vlak van milieuvriendelijkheid zet dit vuurwerk een stevige stap vooruit. "Geen zware metalen meer, en het vuurwerk gaat de lucht in met kartonnen cartouchen", weet schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt. 

Het eindejaarsvuurwerk op 31 december zal vanaf dit jaar geluidsarmer en diervriendelijker zijn. Hoge vuurwerkpijlen, luide knallers en andere geluidseffecten blijven daarbij achterwege.

Door het gebruik van kleinere vuurwerkpijlen, minder buskruit en door de pijlen minder hoog af te schieten, blijft het geluid binnen de perken.

Portus Ganda

De Stad wil het vuurwerk opnieuw aan Portus Ganda organiseren. Omdat het vuurwerk lager ontploft dan andere jaren, is daarvoor echter een nieuwe toestemming van politie en brandweer nodig. Daarvoor zal binnenkort een rondgang plaatsvinden met de vuurwerkfirma en de veiligheidsdiensten.

"Aan Portus Ganda blijft het samen genieten van de show en het nieuwe jaar. We houden ook rekening met de buurt en vooral met de dieren die afzien van de luide knallen." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Feesten

"Aan Portus Ganda blijft het samen genieten van de show en het nieuwe jaar. We houden ook rekening met de buurt en vooral met de dieren die afzien van de luide knallen."

"Na zoveel jaar zonder eindejaarsevenement kijk ik ernaar uit om terug samen te kunnen vieren", zegt schepen van Feesten Bram Van Braeckevelt. 

Beter voor het milieu

Dankzij een nieuwe productiemethode zal het vuurwerk geen zware metalen meer bevatten. Die worden vervangen door meer ecologische bestanddelen.

Daarnaast zal het afval van het vuurwerk bijna voor 100% biologisch afbreekbaar zijn. De hulzen en toebehoren worden niet langer gemaakt uit plastic, maar uit karton.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.