Geen discriminatie in het uitgangsleven

17 Oktober 2019

Geen discriminatie in het uitgangsleven

Discriminatie en racisme horen niet thuis in onze stad, en daar moeten we dagelijks alert voor blijven. Daarom vroeg raadslid Cetinkaya naar meer details over het incident waarover dansgroep van Bruno Beltrao op sociale media berichtte.

Na een staande ovatie na hun optreden in het vooruit, zouden de dansers nog een stapje in de Gentse uitgangsbuurt zetten.. Maar dat liep niet volgens hun verwachting, zo berichtte hun manager in een emotionele facebook post. Ze zouden eerst door de politie aangehouden zijn voor een identiteitscontrole “omdat ze te traag stapten”. Later op de avond zou een deel van de groep de toegang tot drie verschillende cafés geweigerd zijn.

“Het incident met de Braziliaanse dansers in de Overpoort bewijst dat we alert moeten blijven voor discriminatie." - Cengiz Cetinkaya gemeenteraadslid Groen

In zijn antwoord verdedigde de burgemeester het optreden van de politie omdat de dansers door hun trage manier de verkeersveiligheid in het gedrang brachten. Maar wat er in het bewuste café gebeurd is kwam Cengiz niet te weten omdat de uitbater diezelfde avond de verplichte camera uitgezet had.  Erg geruststellend vindt Cengiz dat niet. De GAS-boete is dan ook meer dan terecht.

“In 2011 heeft onze fractie in de oppositie verstrengd camera-toezicht in de uitgangsbuurt gesteund, mits ook het geluid kon opgenomen worden. Ondertussen is dat verplicht. Het uitzetten van  de camera is voor mijn fractie onder geen enkele beding toelaatbaar, omdat ze de Stad kans moet geven een objectief oordeel te vormen over de feiten.” 

Daarom zal Cengiz blijven toezien op het effectief aanstaan van de camera’s.