Flexibele kinderopvang voor inburgeraars

04 Mei 2023

Flexibele kinderopvang voor inburgeraars

"In Gent blijven we het verschil maken, nu ook met dit subsidiereglement voor opvang voor inburgeraars." - Evita Willaert, schepen van Kinderopvang

In Gent maken we het verschil in de kinderopvang, nu ook met opvangplaatsen voor baby’s en peuters van inburgeraars. Met een nieuw reglement ondersteunen we crèches die kinderen van inburgeraars opvangen. Per plaats kunnen ze rekenen op een subsidie van 1000 €. In totaal gaat het over een budget van 36.000 € per jaar. Hiermee zetten we de eigen Gentse koers voor kinderopvang voor inburgeraars verder.

Het gebrek aan kinderopvang is één van de drempels die inburgeraars ervaren om op een vlotte manier het inburgeringsproces te kunnen doorlopen. Het is belangrijk dat deze volwassenen zo snel mogelijk aan hun lessen Nederlands en Maatschappelijke Oriëntatie kunnen beginnen.

Dankzij Gents budget kinderopvang

Met de kinderopvang voor inburgeraars heeft Gent in het verleden zijn eigen koers gevaren, gefinancierd door het Agentschap Inburgering Amal vzw. Jammer genoeg zorgt het nieuwe inburgeringsdecreet ervoor dat Amal vzw dit niet langer kan doen.

"In Gent zetten we hard in op de kinderopvang in zijn geheel. Door zelf kinderopvang te organiseren én door voor private partners een subsidie te voorzien." - Evita Willaert, schepen van Kinderopvang

We kozen ervoor om vanuit het budget kinderopvang de nodige middelen te voorzien om deze belangrijke dienstverlening te kunnen verderzetten. 

Wachten op grote hervorming

Schepen van Kinderopvang Evita Willaert: "In Gent zetten we hard in op de kinderopvang in zijn geheel. Door zelf kinderopvang te organiseren én door voor private partners een subsidie te voorzien in afwachting van de subsidiëring van Vlaanderen.

"Daar hoorden we dat Vlaanderen nog steeds geen extra middelen zal voorzien. Het blijft dus wachten op de grote hervorming met bijhorende budgetten voor de kinderopvang."

"Ik vecht daar samen met de sector en ouders hard voor. In Gent blijven we het verschil maken, nu ook met dit subsidiereglement voor opvang voor inburgeraars."

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.