Fietsen in een nette, werkbare, boeiende feeststad

14 September 2023

Fietsen in een nette, werkbare, boeiende feeststad

"Gent is een bruisende stad. Stap je op de fiets dan ontdek je heel snel dat er de voorbije jaren heel wat groene accenten werden gelegd." - Bram Van Braeckevelt, schepen in Gent  

Nu zaterdag trekt Groen Gent erop uit. Met haar Nazomerfeest ontdek je al wandelend de Rabotwijk, proef je al kokend de Indische keuken en ervaar je al fietsend groene realisaties. Bij dit laatste stap je op de fiets met onze Groen-schepenen. En dus ook met Bram, hij licht al graag een tipje van de sluier. Maar natuurlijk kom je alles over zijn beleid te weten zaterdag 16 september.

Gent is een plek die zelfs als Gentenaar het ontdekken waard is. Elke dag lezen we kranten, luisteren we naar de radio, scrollen we op sociale media ... Heel wat berichtgeving komt tot bij ons, zonder dat we soms beseffen welke impact dit effectief op onze stad heeft. Maar onderschat het niet. Groen Gent zomert na: we fietsen samen door de stad en laten je stil staan bij onze groene verwezenlijkingen. 

"Gent is een bruisende stad. Stap je op de fiets dan ontdek je heel snel dat er de voorbije jaren heel wat groene accenten werden gelegd", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen in Gent.

Wie is Bram

Bram Van Braeckevelt is schepen van Werk en Sociale Economie, Toerisme, Feesten en Evenementen, en Openbare Netheid. Een mond vol, maar het zijn vier beleidsdomeinen die je tijdens de fietstocht zeker ziet. Bram fietst je al door enkele punten, maar natuurlijk houdt hij nog enkele zaken achter voor op de tocht zelf. 

"De fiets is een goede metafoor voor wat ik de voorbije jaren deed. Het komende jaar trap ik nog stevig door voor alle Gentenaren en onze stad." - Bram Van Braeckevelt, schepen in Gent

"De fiets is een goede metafoor voor wat ik de voorbije jaren deed. Het komende jaar trap ik nog stevig door voor alle Gentenaren en onze stad", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen in Gent.

Op een klein stukje Gent vind je al heel wat van Brams beleidsdomeinen terug en soms zelfs samen. We hebben het over de driehoek Rigakaai - Voorhavenpark - Houtdok. Raad jij bij welke locatie wat hoort? Ga je mee of tocht, of net niet, aarzel zeker niet om jouw vragen aan Bram te stellen. 

Pedalen voor zij met een afstand tot de arbeidsmarkt

Door heel wat omstandigheden zijn sommige Gentenaren de pedalen even kwijt en ontstaat er tussen hen en de huidige arbeidsmarkt een afstand. We willen zoveel mogelijk Gentenaren aan het werk krijgen, en dat onder het mom van werkbaar werk. Een job op maat van iedere Gentenaar, aangepast aan ieders nood. 

Maar er is meer, als stad kijken we naar de werknemers en werkgevers. We zetten bijvoorbeeld projecten op over de grenzen heen om havenbedrijven met elkaar in contact te brengen, en een gedeelde agenda in te vullen. Nort Sea Port Talent is de drijvende motor achter dit. 

Zwerfvuil afremmen

In de driehoek Rigakaai - Voorhavenpark - Houtdok zijn er naast onze opruimdiensten heel wat Propere Pierkes actief om zwerfvuil op te ruimen. Ook DOKano doet haar uiterste best om zwerfvuil in het water zoveel mogelijk af te remmen. Met een kano ga je de Gentse binnenwateren op en verzamel je drijvend zwerfvuil, of gewoon op het vaste land. 

Met DOKano's project 'Schoon water' gaan heel wat Gentse leerlingen het water op, en dat met de nodige sensibilisering en bewustmaking. Wees zeker waakzaam voor unieke, ludieke, bizarre afvalstukken in het water. Want wie weet, win jij wel de 'Catch of the day'. 

Aan de bel trekken tegen massatoerisme  

Onze prachtige stad ligt aan de haven, de ideale plek voor cruises om aan te meren. De voorbije jaren, maar zeker en vast ook de komende jaren, werken we hard om het aantal cruises dat per dag aanmeert te beperken. Op die manier geven we de stad maximaal aan de Gentenaar zelf en aan de pyjamatoerist (zij die blijven overnachten).  

We zetten op heel wat manieren in op zij die de stad ten volle willen beleven, en niet vertrappelen door een vluchtig bezoek. We zetten de rem op vakantiewoningen, maar ondersteunen accommodaties die inzetten op duurzaamheid en geen druk uitoefenen op de reguliere woonmarkt.

Opgezadeld met heel wat feest

Gent feest, vaak en graag. Dat is zelf op te merken in deze driehoek. Dit weekend was er nog het geweldige Jazz in 't Park. Een gratis evenement georganiseerd door de stad dat ook dit jaar heel wat bezoekers trok.

Opvallend dit jaar? De B-Jazz International Contest die neerstreek in het park en daar haar finale organiseerde, de winnaar van de ‘Grote Prijs Albert Michiels’ is de Belgische groep Elias D’hooge Trio. 

Maar er is meer. Want doorheen het jaar valt er ook heel wat te beleven. Dekenij Meulestede covert het fietsgebied van Bram, en op fietsafstand vind je nog heel wat andere dekenijen zoals die van Oostakker Dorp. Dekenij Meulestede brengt de buurt op allerlei manieren samen. En natuurlijk mag een dekenijfeest dan niet ontbreken.  

Alle info over het Nazomerfeest vind je hier.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.