Eerste fietsambassadeur aangesteld

04 Maart 2021

Eerste fietsambassadeur aangesteld

Fietsen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Daarom is er nu een fietsambassadeur aangesteld bij de Fietsambassade. Haar opdracht: personen met beperkte verplaatsingsmogelijkheden laten kennismaken met de fiets. 

'Fietsen is op zich een zeer toegankelijke, sociale en goedkope manier om je te verplaatsen. Veel mensen hebben de wil wel, maar hebben wat ondersteuning nodig om die eerste stap te zetten. Met de fietsambassadeur werken we de barrières weg.' - Filip Watteeuw, voorzitter De Fietsambassade

Personen in vervoersarmoede krijgen met verschillende drempels te maken als ze met de fiets de weg op willen. Uiteraard speelt het financiële plaatje een rol, maar daar blijft het niet bij. Zo zijn er heel wat volwassenen die nooit leerden fietsen, of die onvoldoende kennis hebben van fietsonderhoud. Nochtans kan een fiets het verschil maken in bijvoorbeeld de zoektocht naar werk, om de weg te vinden naar de juiste gezondheidszorg of om deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten.

Drempels wegnemen

De pas aangestelde fietsambassadeur van De Fietsambassade kan daarbij helpen en richt zich vooral tot kwetsbare groepen. Ze gaat op zoek naar de barrière die mensen ervan weerhoudt om te fietsen en zoekt een oplossing. Fietslessen, oplossingen om de fiets veilig te stallen, aangeven waar men terecht kan voor herstellingen zijn maar enkele voorbeelden. Ambassadeur Eva heeft er alvast zin in: “Het gebrek aan toegankelijke mobiliteit is een onrecht dat vaak onder de radar blijft. Mijn doel als fietsambassadeur is om een helder zicht te krijgen op wat mensen tegenhoudt om te fietsen, en deze drempels stap voor stap weg te werken.”

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.