Fair Trade Talks trappen de week van de Fair Trade op gang

06 Oktober 2022

Fair Trade Talks trappen de week van de Fair Trade op gang

Het is Week van de Fair Trade. Zoals elk jaar zetten we eerlijke handel 10 dagen lang in the spotlights.  In Gent lanceerden we de Fair Trade Talks, een netwerkmoment voor ondernemers die resoluut kiezen voor eerlijk en duurzaam. 

Steeds meer handelaars en horeca-zaken engageren zich om eerlijke handel een plaats te geven in hun werking. In Gent kunnen ondernemers zich aansluiten bij Gent Fair Trade en een Hotspot worden.  Ondertussen telt het netwerk van Fair Trade Hotspot 100 leden.  

"Wij kiezen er resoluut voor om duurzame horeca en handelaren te steunen. Daarom lanceren we Fair Trade Talks. Hier krijgen ondernemers, ambtenaren en het middenveld de kans om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren." - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Maar we zijn er nog niet. Zolang eerlijke handel niet het nieuwe normaal is, blijven pioniers nood hebben aan extra zichtbaarheid en is het belangrijk dat ze  elkaar ondersteunen en inspireren. 

“Wij kiezen er resoluut voor om duurzame horeca en handelaren te steunen. Daarom lanceren we met Gent Fair Trade iets nieuws: de Fair Trade Talks. Dit netwerkevenement wordt de grootste Gentse samenkomst van Fair Trade pioniers. Hier krijgen ondernemers, ambtenaren en het middenveld de kans om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren", zegt Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit.

Kom af en drink een koffie 

Een jaar geleden startte Komaf Koffie. Dit initiatief geeft Gentenaars met een vlucht- of migratieverleden een opleiding tot professionele barista. Vervolgens trekken zij zelfstandig de stad in met een mobiele koffiekar, om fairtrade koffietjes te serveren en te babbelen met andere Gentenaars.

Zo kunnen de nieuwkomers hun Nederlands verbeteren en mensen leren kennen. Ondertussen namen meer dan 50 mensen deel aan de opleiding.

Tijdens de week van de Fair Trade trakteert Komaf Koffie op babbels en een kopje zwart goud. Ga dus zeker langs op een van de koffieplekken.

Fair Trade Gemeente 

We waren erbij van in het begin! Gent was de allereerste Fair Trade stad van België. Deze week ontvangen we in Gent lokale medewerkers én geïnteresseerde inwoners van de 200 Vlaamse Fair Trade Gemeenten op de Trefdag. Ook wij, als stad en beleidsmakers, kunnen van elkaar leren, hoe kunnen we vernieuwen, verruimen, verjongen en verbinden.

De strijd voor eerlijke handel, minimuminkomen, mensenrechten en climate justice zijn één. Daar blijven we voor gaan.
 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Foto: Boven de Brug