Fair is the new black

22 April 2021

Fair is the new black

Met de slogan ‘Fair is the new black and slow is the new normal’ is een allereerste Slow Fahion Modeshow georganiseerd. Tijdens de Fashion Revolution Week zet Gent Fair Trade acties op om duurzamer om te gaan met kleding. De beste voorbeelden uit de ethische modesector worden er in de schijnwerper gezet.

Op naar een transparante en eerlijke mode-industrie

De Fashion Revolution Week is een wereldwijde beweging die oproept tot een transparante en eerlijke mode-industrie die veilige arbeidsomstandigheden garandeert voor haar kledingarbeiders. De beweging ontstond in 2013, na het instorten van kledingfabriek Rana Plaza in Bangladesh.

"Zelfs 8 jaar nadat er meer dan 1000 doden vielen bij een brand in een Bengaalse textielfabriek, is er nog steeds onvoldoende transparantie rond de werkomstandigheden.", - Tine Heyse, schepen van Internationale Solidariteit

De 2021-editie van de Fashion Revolution Week gaat door van maandag 19 april tot zondag 25 april. Tine: “Zelfs 8 jaar nadat de wereld verbolgen keek naar de instorting van Rana Plaza, waarbij meer dan 1.135 mensen om het leven kwamen, is er nog steeds onvoldoende transparantie rond de werkomstandigheden waarin arbeiders kleding produceren. Veel kledingarbeiders werken nog altijd in erbarmelijke werkomstandigheden en tegen een inhumaan laag loon. Onveilige fabrieksgebouwen, milieuverontreiniging, te lange werkdagen en kinderarbeid, het blijft helaas eerder de regel dan de uitzondering.”

Daarom doet ook Stad Gent weer mee met de Fashion Revolution Week. Zeven dagen lang zet Gent Fair Trade acties op, die ons vertellen hoe we duurzamer kunnen omgaan met kleding, en tegelijk zetten ze de beste voorbeelden uit de ethische modesector in de schijnwerpers.

#WhoMadeMyClothes

Wil jij zelf aan de slag? Trek dan aan de mouw van jouw lievelingsmerk. Zoek jouw lievelingskledingstuk en draai het binnenstebuiten zodat het label zichtbaar is. Neem een foto en deel die op een social media platform met de hashtag #WhoMadeMyClothes. Ontdek deze en andere  acties op de website van Gent Fair Trade.

Lees meer

Sara Mathieu, gemeenteraadslid en Europees parlementslid, legt in de Weekend Knack uit waarom snel afwisselende en goedkope mode een hogere prijs heeft dan we denken. 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.