Fair Fashion Revolution Week in Gent

26 April 2018

Fair Fashion Revolution Week in Gent

Deze week is het vijf jaar geleden dat het Rana Plaza complex instortte in Bangladesh. Daarbij kwamen 1.138 kledingarbeiders om. Meer dan tweeduizend anderen geraakten gewond. Sindsdien is de veiligheid in de Bengaalse fabrieken er op vooruit gegaan, maar de kledingarbeidsters blijven werken voor hongerlonen met lange werkdagen.

“Fair play op het veld en fair p(l)ay in de fabrieken" - Tine Heyse, schepen van Noord-Zuid

De voorbije jaren hebben we met Stad Gent ingezet op eerlijke kledij. We promoten eerlijke mode bij Gentenaars en brengen ondernemers samen in het textielplatform. Schepen Tine Heyse: “Zo kunnen meer mensen in meer winkels terecht voor eerlijke mode. Maar als stad zijn we ook zelf aankoper en willen we onze koopkracht gebruiken om de textielsector te veranderen.”

De Stad ontwikkelde samen met de Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG) de Toolbox Sociaal Verantwoorde Werkkledij die gemeenten en andere overheden (nationaal én internationaal) moet inspireren. Maar er is meer, Stad Gent werkt vanaf deze week met (nieuwe) leveranciers voor duurzame werkkledij. Dit nieuwe contract wordt in de Toolbox als inspirerend voorbeeld beschreven.

Stad Gent was deze week ook de eerste gemeente om de campagne CleaneKleren van wereldsolidariteit voor eerlijke sportkleren te ondertekenen. Tine: “Fair play op het veld en fair p(l)ay in de fabrieken waar sportkledij wordt gemaakt, daar gaan we voor.”

We sluiten de Fashion Revolution Week af met het Fair Fashion Fest op zondag 29 april in het MIAT. Op dit festival vind je – naast een uitgebreide collectie kledij en accessoires – een stevige brok informatie en debat over de problemen in de kledingindustrie, en over mogelijke oplossingen hiervoor.