Fair Fashion Fest viert dit weekend vijfde verjaardag

22 April 2022

Fair Fashion Fest viert dit weekend vijfde verjaardag

Fair Fashion Fest viert van 22 tot 24 april haar vijfde verjaardag, met maar liefst 3 dagen en een extra locatie. Vanaf de eerste editie is het festival een groot succes geweest. De Gentenaar loopt warm voor eerlijke mode en steeds meer Gentse ondernemers kiezen voor fair en duurzaam. In 2015 werd het event overrompeld door 2800 bezoekers, het jaar erop steeg dit naar 3700 en in 2018 zelfs 4000 bezoeker Na een online editie in 2020 zijn we klaar voor 3 dagen rond eerlijke en duurzame mode en dat op twee locaties. Naast het Industriemuseum strijkt het evenement voor het eerst ook neer in De Centrale. Jij komt toch ook?

Kleding moet iets worden dat we koesteren. Er betaalt altijd iemand de prijs van fast fashion. Minder kopen, duurzaam kopen, goed onderhouden en herstellen is belangrijk. Zo kunnen we er samen voor zorgen dat de kledingindustrie evolueert naar één die mensenrechten én milieu respecteert. - Hafsa El-Bazioui, schepen van Internationale Solidariteit

Het festival start vrijdag met een openingsconcert van Ivoriaans stijlicoon en ambassadeur van de Afrikaanse mode Dobet Gnahoré. Het hele weekend kunnen bezoekers kennismaken met internationale topsprekers zoals vakbondsleider Khaing Zar uit Myanmar, die getuigt over de arbeidsomstandigheden in de kledingfabrieken in haar land. Verder werd het aanbod uitgebreid met 2 modeshows, 4 verschillende markten met 70 Fair Fashionmerken, 12 tentoonstellingen en 14 Fashion Talks.

Rana Plaza

24 april is de trieste verjaardag van de ramp in het textielbedrijvencomplex Rana Plaza in Bangladesh. Deze dag werd wereldwijd uitgeroepen tot Fashion Revolution Day. Op die dag voeren mensen in tientallen landen actie, met de vraag naar meer transparantie en betere werkomstandigheden bij de grote modeketens. De Stad Gent ondersteunt deze oproep met het Fair Fashion Fest. De kledingindustrie moet duurzamer en eerlijker.

Gent en Fair Fashion

In Gent beweegt er heel wat. Enerzijds zien we dat er steeds meer sociale ondernemers opstaan, inzetten op transparantie en zo de consumenten meenemen in het complex verhaal van de kledingindustrie. Zij brengen een ruimer en diverser aanbod, met een groter aanbod voor mannen.

Anderzijds zien we dat ook circulariteit steeds meer aandacht krijgt in de mode-industrie. De focus ligt daarbij vooral op recycling door o.a. gerecycleerde vezels te gebruiken. Er zijn nog uitdagingen rond herstel en slow, lang en duurzaam gebruik van kleding.

Stad Gent als aankoper

Raadslid Zeneb Bensafia stelde in de commissie een vraag rond de evoluties en de ambities van Stad Gent en hoe we de komende jaren de hefbomen gebruiken die we zelf in de hand hebben.

We willen als Stad Gent dat onze medewerkers comfortabel, veilig en eerlijk gekleed zijn. De duurzame aankoop van werkkledij voor onze arbeiders blijft een prioriteit en binnen enkele maanden starten de voorbereidingen van een volgende opdracht. We hebben als grote aankoper de kans om voor het hoogst haalbare te gaan, niet voor de kleinste gemene deler. We kijken naar de hele keten, van de katoenproductie en de confectie, tot de uiteindelijke draagfase. Herstelbaarheid en recyclage zullen dus meegenomen worden, naast arbeidsomstandigheden en het milieu. Want de veilige werkomstandigheden en het waardig werk dat we voor onze medewerkers willen, willen we ook voor degene die de kledij waarin ze werken maakte.

Wordt dus ongetwijfeld nog vervolgd. 

Ontdek het volledige programma van Fair Fashion Fest 

 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.