Extra steun voor duurzamer toerisme in Gent

08 Juli 2021

Extra steun voor duurzamer toerisme in Gent

Voor de maanden september, oktober en november 2021 wordt de verblijfsbelasting opgeschort. Op die manier wil het stadsbestuur de Gentse logies een hart onder de riem steken. De Stad maakt bovendien één miljoen euro extra vrij voor energiebesparende investeringen in logies.

De coronacrisis heeft de toeristische sector bijzonder hard geraakt. De huidige bezettingsgraad in de Gentse logies is nog altijd maar een fractie van wat hij vroeger was. Na het relanceplan voor toeristische ondernemers en werknemers van vorig jaar geeft het stadsbestuur de sector nu een extra duw in de rug.

Energiebesparende investeringen

De Stad Gent schorst het belastingreglement op de verblijfsbelasting, de zogeheten ‘citytaks’, van september tot en met november dit jaar. Daarnaast maakt het stadsbestuur bijna één miljoen euro extra vrij om de logies te ondersteunen in energiebesparende investeringen.

"Nu duidelijk is dat de crisis dieper snijdt dan we ooit hadden gedacht, voegen we deze twee maatregelen toe aan onze lopende campagnes." - Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme

"Veel Gentse logiesuitbaters en honderden tijdelijk werkloze medewerkers zitten op hun tandvlees. Als Stad kunnen we niet al hun financieel leed compenseren, maar nu duidelijk is dat de crisis dieper snijdt dan we ooit hadden gedacht, voegen we deze twee maatregelen toe aan onze lopende campagnes", zegt Bram Van Braeckevelt, schepen van Toerisme.

Klimaat-neutrale logies

De Stad Gent startte in het begin van de coronacrisis al extra campagnes zoals Ghent Holidayland en de Walk Local-wandelingen. Deze campagnes liggen net zoals de nieuwe maatregelen in het verlengde van de ambitie voor een gebalanceerd, uniek en duurzaam toerisme met belangrijke rollen voor de leefbaarheid van de stad, lokaal ondernemerschap en tewerkstelling.

Bovendien wil de Stad Gent met dat investeringsfonds onze ambitie waarmaken van een kentering richting duurzamer toerisme en focussen we op een klimaat-neutralere logiessector.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.