Extra steun Gentse cultuursector

22 Oktober 2020

Extra steun Gentse cultuursector

De cultuursector krijgt zware klappen. Met verschillende bijkomende investeringen schiet Gent de culturele verenigingen te hulp.

De Gentse gemeenteraad keurde verschillende 'coronacrisis-subsidies' goed voor de culturele sector. Fractievoorzitter Fourat Ben Chikha steunde die extra investeringen volmondig: "Deze verenigingen zagen hun inkomsten sterk dalen omdat ze hun activiteiten moesten stopzetten door de coronacrisis. Maar heel wat vaste kosten zijn gebleven. Hierdoor zal het niemand verbazen dat de sector erg te lijden heeft onder de gezondheidscrisis. Ze zagen hun activiteiten als eerste geannuleerd en als laatste, met mondjesmaat, weer opgestart."

"Deze verenigingen zagen hun inkomsten sterk dalen omdat ze hun activiteiten moesten stopzetten door de coronacrisis." - Fourat Ben Chikha, fractieleider

De middelen zijn bestemd voor de Gentse culturele organisaties die niet in aanmerking kwamen voor centen vanuit het Vlaamse noodfonds cultuur. Op deze manier verzekeren we dat er niemand tussen de mazen van het net valt.

Evita op de barricaden

De Groen-fractie steunt de culturele sector en de mensen die getroffen zijn niet alleen vanuit Gent, maar doet dit ook op andere niveaus. Federaal parlementslid en Gents gemeenteraadslid Evita Willaert staat op federaal niveau mee op de barricaden en heeft - na veel aan de kar te trekken - het mee mogelijk gemaakt dat er sinds begin juli eindelijk een laagdrempelige en tijdelijke toegang is voor kunstenaars en technici in de artistieke sector tot de gewone werkloosheid.

"Cultuur is voor onze stad en voor ons allemaal levensnoodzakelijk, niet bijkomstig. Daarom doen we dit." - Fourat Ben Chikha, fractieleider

En dat op een manier die de bijzonderheid van de sector erkent. Zo hebben we ook hen een individueel sociale vangnet bezorgd en dat kwam geen dag te vroeg. Heel wat mensen zaten immers al sinds maart of zelfs vroeger zonder enig inkomen.

"Cultuur is voor onze stad en voor ons allemaal levensnoodzakelijk, niet bijkomstig. Daarom doen we dit. De cultuursector is ons erg dierbaar en wordt vandaag bijzonder zwaar getroffen. Zij hebben onze hulp nodig en wij hebben hen nodig omdat ze het DNA van onze stad mee vorm geven", besluit Fourat.