Extra sluikstortcamera’s om pakkans te verhogen

25 Juni 2020

Extra sluikstortcamera’s om pakkans te verhogen

Sluikstorten is asociaal en onaanvaardbaar. "De handhaving op sluikstort moet versterkt worden", stelt raadslid Cengiz Cetinkaya, "dat vragen ook de Gentenaars." De gemeenteraad gaf zijn goedkeuring voor een bijkomend type sluikstortcamera’s die zichtbaar op de probleemlocaties zullen staan. Zo kunnen schepen Bram Van Braeckevelt en burgemeester Mathias De Clercq samen de pakkans verhogen.

Wie sluikstort moet daarvoor ook aangepakt worden. Sluikstorten is onaanvaardbaar en asociaal. Het doet oneer aan onze mooie stad en getuigt van een gebrek aan respect.

Tijdens de bespreking van de Beleidsnota Proper Gent bleek eens temeer de eensgezindheid voor meer handhaving op sluikstort. Stad Gent zet reeds veel in op preventie en sensibilisering. Er zijn de sociale tegemoetkomingen voor Gentenaars met een beperkt inkomen. De mannen en vrouwen van IVAGO ruimen veel sluikstorten op, maar ook de handhaving moet versterkt worden.

Bedreiging voor de sfeer

Op de gemeenteraad werd de principiële goedkeuring gegeven voor het inzetten van een bijkomend type sluikstortcamera’s. Die zullen zichtbaar op de probleemlocaties staan en kunnen ingezet worden in heel Gent. Een goede zaak stelde raadslid Cengiz Cetinkaya: “Sluikstort is een hardnekkige plaag en is ook een bedreiging voor de sfeer in de buurten en de straten waar er veel overlast is.”

De Gentse Politie zal drie van deze nieuwe sluikstortcamera’s inzetten. De twee mobiele camera’s werden recent vervangen door nieuwe exemplaren. In totaal zal de politie dan 5 camera’s kunnen inzetten om daders van sluikstort te vatten.

Inzet gemeenschapswachten

Zulke doelgerichte inzet van camera's kan bijdragen om de pakkans te vergroten. We weten ook dat de aanwezigheid van die camera's een ontradend effect heeft, ook al is het geen opzichzelfstaand wondermiddel in de strijd tegen sluikstort. Daarom blijft gewoon politiewerk een absolute noodzaak, net zoals het doorzoeken van het afval, heterdaadacties en de inzet van onze gemeenschapswachten in de buurten.

“Meer handhaving op sluikstort is nodig, de pakkans moet omhoog om dit asociaal gedrag aan te pakken”, zegt schepen Bram Van Braeckevelt, "en samen met burgemeester Mathias De Clercq maken we hier werk van."