Evita hielp een handje in de les Nederlands

14 Juli 2022

Evita hielp een handje in de les Nederlands

Denk je bij studeren tijdens de zomermaanden aan studenten in de tweede zit? Ook de anderstalige nieuwkomers studeren naarstig verder in juli en augustus. Het volwassenenonderwijs organiseert voor hen een zomeraanbod 'Nederlands als tweede taal' (NT2). Onder andere het CVO Gent geeft de komende weken lessen Nederlands aan tientallen mensen. 

Schepen Evita Willaert ging deze week langs bij de Oekraïense welkomstmodules en het reguliere aanbod NT2. Ze hielp al snel een handje mee in de les.

Welkomstmodules Nederlands voor Oekraïense vluchtelingen

Schepen Evita Willaert stond deze week opnieuw even voor de klas. Ze bracht een bezoek aan enkele klassen waar volwassenen Nederlands leren. Dat aanbod wordt op verschillende manieren georganiseerd.

"We moeten hen -maar evengoed andere vluchtelingen- zo goed als we kunnen ondersteunen." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

Zo zijn er de welkomstmodules voor de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Dat is een verkort traject om deze mensen op weg te helpen en de basis van onze taal aan te leren. Evita maakte tijd om hen te praten, en volgde ook even de les mee.

Evita Willaert: "Het is aangrijpend om de verhalen te horen van de mensen zelf. Ze zijn veelal in moeilijke, zelfs traumatische omstandigheden naar België gevlucht. We moeten hen -maar evengoed andere vluchtelingen- zo goed als we kunnen ondersteunen."

"Het is voor hen niet duidelijk wanneer ze kunnen terugkeren, noch of dat ooit zal lukken. Hun motivatie om Nederlands te leren is erg groot."

Lessen NT2 in verschillende trajecten

CVO Gent biedt ook lessen NT2 aan andere nieuwkomers. In zo'n klas verzamelen mensen uit alle windstreken: Eritrea, Guinee, Bulgarije, Afghanistan ...

"Elke klas heeft een andere dynamiek. Dat is bij volwassenen niet anders dan bij kinderen en jongeren. Dit maakt lesgeven ook zo boeiend." - Evita Willaert, schepen van Onderwijs

De lessen zijn georganiseerd in verschillende niveaus en trajecten. Toch zijn dit intensieve dagen voor zowel de cursisten als de lesgevers.

Dat was ook voor de schepen duidelijk. "Elke klas heeft een andere dynamiek. Dat is bij volwassenen niet anders dan bij kinderen en jongeren. Dit maakt lesgeven ook zo boeiend. Ik kon een deel van de les helpen bij het maken van dialoogjes, en voelde hoe lesgeven onder mijn vel blijft zitten."

"De interactie, de dankbaarheid, de creativiteit en inventiviteit die je nodig hebt ... Lesgeven blijft een fantastisch beroep."

NT2 in de zomer

De vraag naar lessen Nederlands eindigt niet bij de start van de zomervakantie. Sinds enkele jaren is het daarom mogelijk dat de Centra voor Volwassenonderwijs ook een zomeraanbod op poten zetten.

De verschillende cvo's zorgen zo voor continuïteit in het aanbod. Zo bieden we mensen maximale kansen. Evita bedankte dan ook iedereen om dit mee mogelijk te maken.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.