Evenementen, meer of beter?
18 Juli 2024
"Ik word oprecht blij van zoveel dynamiek, maar niet zonder aandacht voor het evenwicht en de draagkracht van onze stad en de Gentenaren." Bram van Braeckevelt, Schepen van Feesten en Evenementen.
Vorige dinsdag was ik aanwezig bij de persvoorstelling van Gent.LE. Naar het voorbeeld van Notting Hill Carnival in Londen, wil de Gentse nightlife-sector een stadsfestival met zo’n 25 mini-open-airs, tal van artiesten en duizenden feestvierders, op poten zetten. Testen doen ze eind augustus onder de Stadshal. Als schepen, Gentenaar en liefhebber van een goed evenement, juich ik dit initiatief toe. Het is authentiek Gents, hedendaags, gratis, toegankelijk en nightlife … overdag. Het doet me plezier te zien dat naast de vele succesvolle initiatieven, overal nieuwe initiatieven opborrelen.
Ons vernieuwd subsidiereglement voor evenementen is een succes, waardoor tal van nieuwe organisatoren voor het eerst de kans krijgen om te starten of door te groeien. Onze Gentse Feesten evolueren. Nieuw, jong talent staat ongeduldig aan de deur te kloppen. De urban scene in Gent groeit en doet fantastische dingen. Ik word oprecht blij van zoveel dynamiek, maar niet zonder aandacht voor het evenwicht en de draagkracht van onze stad en de Gentenaren. Gent moet bijvoorbeeld een stad met toeristen blijven en mag geen toeristenstad worden. In datzelfde licht, moeten we ook erkennen dat feesten een impact heeft. Die kan groot of klein zijn, afhankelijk van waar je woont.
De Gentenaren die in het centrum wonen, krijgen wel wat te slikken. We houden van feesten, maar ook van een goede nachtrust, schone parken en rustige pleinen. Maar daarbovenop mogen we ook niet vergeten dat de draagkracht van het openbaar domein, de capaciteit van onze stads- en veiligheidsdiensten, die telkens weer ijzersterk werk leveren, ook beperkt zijn. De vraag die we moeten stellen: waar ligt de grens? Kent de groei limieten? En hoe behouden we het draagvlak in onze stad? Op 13 oktober beslist de kiezer hier mee over.
Een 'iedereen tevreden'-aanpak is niet de oplossing. Keuzes moeten worden gemaakt, want de globale impact op woonbuurten stijgt. We hoeven niet naar minder, ook niet naar méér evenementen. Groen Gent wil met open blik verder zuurstof geven. Zo willen we de evolutie in audiotechnologie omarmen om de geluidskwaliteit te verhogen en de hinder voor de buurt te beperken. Naast betere ondersteuning, moeten we ook durven die evenementen tegen het licht te houden waarvan het draagvlak of het organisatorisch vermogen tekortschiet om zo plaats te maken voor vernieuwing. Ook vraagt het durf om onze groenzones te vrijwaren voor stilte en sperperiodes voor evenementen in woonbuurten te introduceren. Maar het kan.
In het verkiezingsprogramma van Voor Gent lees ik: én we willen rekening houden met alle bewoners, én we gaan meer feesten en dat liefst nog eens met minder regels en meer geluid. Maar die én-én reactie is geen antwoord en te simpel voor de realiteit. Alle bezorgdheden rond impact verengen tot “die éne beroepsklager" brengt ons niet verder. Ik ben maar al te graag schepen van evenementen voor alle Gentenaren, maar daarvoor moet er oog zijn voor de reële impact van evenementen op onze stad. Ik wil een Gent met draagvlak voor een levendig evenementencircuit en een bruisend nachtleven, toegankelijk en met voor ieder wat wils.
Het opiniestuk van Bram verscheen eerder in de Gentenaar online.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.