Gent op shortlist voor Europese Jongerenhoofdstad 2024

11 Maart 2021

Gent op shortlist voor Europese Jongerenhoofdstad 2024

Gent is genomineerd voor de titel van European Youth Capital 2024. Dat werd op 9 maart bekendgemaakt. De andere 3 kandidaten zijn Chișinău in Moldavië, Lviv in Oekraïne en Veszprém in Hongarije. Wie het haalt, weten we midden november.

Jongeren betrekken bij beleid

Het European Youth Forum, een platform van meer dan 100 Europese jongerenorganisaties, reikt de titel van European Youth Capital elk jaar uit aan een Europese stad die zich inspant om jongeren te emanciperen en bij het beleid te betrekken, en op die manier ook de Europese identiteit versterkt. De titel behalen is een van de vier internationale prioriteiten van het stadsbestuur.

"De motivatie om Europese Jongerenhoofdstad te worden is tijdens de coronaperiode alleen maar gegroeid. Veel jongeren hadden het gevoel dat maatregelen te veel over hun hoofden heen werden genomen en veel jongeren hebben het écht lastig." - Elke Decruynaere, schepen van Jeugd 

Door deze selectie kunnen we nu voluit gaan voor de nominatie. 2024 wordt sowieso een jaar om naar uit te kijken. Maar we schakelen nu al een versnelling hoger voor de Gentse jeugd.  

Voor en door jongeren

Gent heeft een sterk dossier ingediend om de ambitie voor Europese jongerenhoofdstad kracht bij te zetten. Het is een dossier dat in de eerste plaats geschreven en bepaald is door de jongeren zelf. Als Gent in 2024 European Youth Capital wordt, zal dat de kers op de taart zijn van ons jeugd- en kindvriendelijk beleid.

Het Gentse dossier wordt onder de noemer ‘We are the city’ opgebouwd rond 3 centrale thema’s: vrijwilligerswerk en burgerschap bij jongeren in de stad stimuleren (engage), fysieke en mentale ruimte voor jongeren in de stad creëren (empower) en bouwen aan een warme stad waar jongeren zich veilig voelen (care). In het dossier staan al een hele reeks activiteiten die in 2024 een jeugdige invulling kunnen krijgen. Het gaat niet alleen om stadsprojecten, maar ook om samenwerkingen met het Gentse middenveld, de onderwijswereld, enzovoort.

Het Gentse dossier werd opgesteld op basis van bijdragen van Gentse jongeren en signalen uit het middenveld. Ook in de verdere uitwerking van het programma zullen Gentse jongeren een actieve rol spelen. Op die manier wordt het een verhaal voor en door jongeren. 

Van shortlist naar winnaar?!

Nu volgt een tweede ronde, waarbij iedereen op de shortlist hun dossier vervolledigen aan de hand van opmerkingen van de jury. In september 2021 dienen we het aangepaste dossier in en daarna wordt een winnaar gekozen. De uiteindelijke bekendmaking volgt midden november 2021 in Klaipeda. 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.