Eurocommissaris Frans Timmermans, Bram en Tine verwelkomen de Plastic Soup Surfer

07 Juli 2022

Eurocommissaris Frans Timmermans, Bram en Tine verwelkomen de Plastic Soup Surfer

Milieu-activist Merijn Tinga, beter bekend als de Plastic Soup Surfer, surft van Amsterdam naar Brussel. Hij roept iedereen op het afvalprobleem aan te pakken. Merijn hield ook halt in Gent, waar hij warm verwelkomd werd. Naast onze schepenen Bram Van Braeckevelt en Tine Heyse was ook eurocommisaris voor Leefmilieu Frans Timmermans erbij.

Plastic als symbool van een ontspoorde samenleving

"Ik heb mijn naam "Plastic Soup Surfer" gekregen, nadat ik surfplanken bouwde van plastic afval. Nu heb ik een elektrische versie gemaakt van 500 wegwerp-koffiebekers", vertelt Tinga.

"Ondertussen geldt er in onze stad een verbod op wegwerpbekers op het openbaar domein." - Tine Heyse, schepen van Milieu

"Elke ochtend belanden er alleen al in Nederland vijf miljoen koffiebekers in de vuilbak, dat gebeurt meestal binnen de zeven seconden. Op een rij is dit 385 kilometer, precies de afstand van Brussel naar Amsterdam. Plastic is het symbool van een ontspoorde samenleving."

Halte in Gent

Dat de Plastic Soupr Surfer in Gent half hield, is geen toeval: onze stad pioniert op vlak van afvalpreventie en -reductie.

"De Gentse Feesten waren een koploper met de invoering van herbruikbare bekers" weet ook Frans Timmermans. "Nu is dat systeem bijna ingeburgerd, dat is een stap in de goede richting."

Bram Van Braeckevelt vult aan: "De komende editie van de Feesten werken we voor het eerst met twee afvalarme clusters. Denk aan herbruikbaar servies en eetbare verpakkingen. We blijven pionieren."    

Overpoort

"Ondertussen geldt er in onze stad een verbod op wegwerpbekers op het openbaar domein", geeft schepen van Milieu Tine Heyse nog mee. "Ook hier zijn we een voorloper in Vlaanderen. Maar het werk is nooit af. Het volgende project op onze herbruikbare bekerlijst is de Overpoort." 

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.