Er gebeurt zoveel moois in de kinderopvang

22 Juni 2023

Er gebeurt zoveel moois in de kinderopvang

"Het gesprek bleef hard aan de ribben kleven. Ik vond het heel inspirerend en haalde er veel kracht uit om de strijd verder te zetten." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

Wat geeft het als je twee experten en twee Groen-politici in debat laat gaan met een zeer betrokken publiek over de crisis in de kinderopvang? Wel, dan krijg je een inspirerend gesprek dat hard aan de ribben blijft kleven, maar dat tegelijk motiveert om de strijd verder te zetten. De getuigenissen waren vol emotie en er pinkte af en toe een traan. Maar er waren ook verfrissende ideeën voor oplossingen. 

Het was een top line-up op het debatavond over de #Crisis in de Kinderopvang. Professor Michel Vandenbroeck (UGent), onderzoeker Noémie Willemen (Le coeur à marée basse), Celia Groothedde (Groen parlementslid) en Gents schepen Evita Willaert gingen in debat over de pijnpunten in de kinderopvang. Samen met het zeer geëngageerde publiek zochten ze ook pistes voor oplossingen. 

Er zijn zoveel mooie verhalen

De Vlaamse aanpak van de kinderopvang bevat vele systeemfouten. Denk maar aan de onderfinanciering, de onderwaardering voor het beroep van kinderbegeleider, het te hoge aantal kinderen per begeleider, de nood aan opleiding et cetera. Dus we moeten deze crisis niet verdoezelen en oplossingen blijven zoeken! 

"Er is nood aan verdere strijd, maar laten we ook de mooie verhalen blijven benoemen." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

"Er is nood aan verdere strijd, maar laten we ook de mooie verhalen blijven benoemen", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

Maar de getuigenissen en de boodschap van het publiek waren duidelijk. Laten we vooral niet de schuld geven aan al die kinderbegeleiders die zich dagelijks smijten met hart en ziel voor al die kleine piepkes.

Als je ouders hoort praten over de begeleiders die hun kindje opvangen, dan zijn ze haast unaniem lovend. Er is zoveel individuele waardering voor het zware werk dat ze doen.

Het klopt ook dat die waardering zich niet vertaalt in een degelijk loon of haalbare arbeidsomstandigheden, zoals minder kinderen per begeleider. Dus er is tegelijk nood aan verdere strijd, maar laten we vooral ook de mooie verhalen blijven benoemen. 

Ribbenklever

Dit thema zit echt dicht op ons vel, omdat het gaat over het welzijn van onze kinderen en omdat de wanhoop van wie met hart en ziel in de kinderopvang werkt, zo nabij is. 

"Het gesprek bleef hard aan de ribben kleven. Ik vond het heel inspirerend en haalde er veel kracht uit om de strijd verder te zetten. Ik maakte het nog niet veel mee dat er zowel bij het publiek als bij het panel tranen prikten", zegt Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

Er gebeurt elke dag zoveel moois in onze kinderopvang. It takes a village to raise a child! De kinderopvang is het professionele luik van het netwerk dat onze kinderen -de burgers van morgen!- verzorgt en opvoedt. 

Structurele tekorten

Incidenten uit de sector halen het nieuws. Het is verleidelijk om daarover te berichten, om de ‘human interest’ te bekijken vanuit wat fout gaat. Maar de ongevallen zijn al te vaak resultaat van structurele tekorten: te weinig visie, te weinig geld en te weinig ondersteuning.

We moeten blijven getuigen over de crisis in de kinderopvang, maar voorbij de waan van de dag en zeker niet op de kap van de begeleiders. 

"Vlaanderen kan zoveel beter. En het is niet ingewikkeld, het is een kwestie van de juiste politieke keuzes te maken." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

"Vlaanderen kan zoveel beter. En het is niet ingewikkeld, het is een kwestie van de juiste politieke keuzes te maken."

"Voor onze eigen kinderen, voor al die fantastische mensen in de sector, voor jonge ouders, voor gezinnen, voor gelijkheid, voor onze toekomst, en ja, zelfs voor onze economie", pleit Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

We kunnen niet meer blijven voortsukkelen, we moeten hierdoor en hieruit. Er is een breder besef aan het groeien dat dit niet langer kan. En het zal niet lukken met wat gemorrel in de marge. Maar de kinderopvang staat nu in de kijker, de signalen van de sector halen de voorpagina, de kinderopvang wordt een verkiezingsthema!

The time is now! 

Hoog tijd dat de samenleving de kinderopvang naar waarde gaat schatten, dat iedereen weet wat deze sector en haar helden waard zijn. Onze kinderen zijn ons hoogste goed, wanneer gaan we hun 1.000 eerste dagen in de kinderopvang serieus nemen? 

"Door zoveel betrokkenheid en de blijvende hoop en strijdvaardigheid, was het een prachtige avond vol verbinding." - Evita Willaert, schepen van Opvoeding

"Door zoveel betrokkenheid en de blijvende hoop en strijdvaardigheid, was het een prachtige avond vol verbinding", besluit Evita Willaert, schepen van Opvoeding.

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van onze Groene schepenen en gemeenteraadsleden? Schrijf je dan in voor onze fractienieuwsbrief.