Energiecrisis: Gent laat niemand in de kou
17 Februari 2022
De stijgende energieprijzen baren zorgen, ook in Gent. Uiteraard laat Gent mensen die problemen hebben om hun energiefactuur te betalen niet in de kou staan. Steeds meer mensen kloppen aan bij de Energiecel van het OCMW, die zich richt op alle Gentenaars die geconfronteerd worden met energiearmoede.
Gemeenteraadslid Evita Willaert vroeg aan OCMW-voorzitter Rudy Coddens wat de Energiecel doet om mensen in deze energiecrisis te ondersteunen. Ze riep ook op om voldoende rekening te houden met de financiële draagkracht van mensen wanneer ze ten laste genomen facturen in schijven moeten terugbetalen.
Nieuwe gezichten
De Energiecel krijgt veel vragen van gekende cliënten, maar ziet ook een toename van mensen die nooit eerder bij de Energiecel aanklopten. Vragen komen vaak van alleenstaanden, al dan niet met kinderen, en van mensen met een laag vervangingsinkomen.
"Uiteraard blijven we mensen in energiearmoede ondersteunen. We komen tussen in hun kosten, maar zetten ook hard in op preventie." - Evita Willaert, gemeenteraadslid
Met wat voor hulpvragen wordt de Energiecel geconfronteerd? Voor vragen om eindfacturen ten laste te nemen is het nu nog wat te vroeg. Maar de Energiecel krijgt wel veel informatieve vragen over verhoging van de voorschotfacturen, vragen tot nazicht van lopende energiecontracten, over veranderen van leverancier ...
Gent investeert gelukkig
Mensen vragen zich af of ze recht hebben op het sociaal tarief. Ook klanten van failliete leveranciers kloppen bij de Energiecel aan, of klanten die gedropt worden door commerciële spelers. Er zijn mensen die hun voorschotfactuur vervijfvoudigd - zelfs vertienvoudigd - zien.
De Energiecel werkt zeer laagdrempelig, is te bereiken in elk welzijnsbureau in onze stad.
Schepen Coddens noemt het terecht een geluk dat we in Gent al jaren investeren in de Energiecel. Dankzij die opgebouwde expertise kunnen we in deze energiecrisis snel schakelen.
De Energiecel bekijkt niet enkel of het nodig is om eindfacturen ten laste te nemen van mensen die ze niet kunnen betalen, met de afweging of dat bedrag volledig, deels of niet moet terugbetaald worden en steeds met een terugbetalingsplan op maat van de financiële draagklacht van de cliënt.
Voorschotfacturen ten laste?
De Energiecel geeft ook premies (winterpremie gas en elektriciteit en stookoliepremie) en er zijn de minimale leveringen gas en elektriciteit voor mensen met een budgetmeter. De Energiecel zet ook volop in op de preventie van energiearmoede, met energiescans, premies voor de aankoop van energiezuinige toestellen ...
Evita vroeg of er naast eindfacturen ook voorschotfacturen ten laste kunnen genomen worden. Want sommige mensen worden hier en nu geconfronteerd met torenhoge voorschotfacturen.
Met hulp van de Energiecel kunnen de hoge voorschotfacturen veelal verlaagd worden door het recht op sociaal tarief of door aan de leverancier te vragen de factuur te verlagen en dan via een energiescan te zoeken naar mogelijkheden om minder te verbruiken. Tot slot kunnen ook voorschotfacturen wel degelijk ten laste genomen worden.
In elk welzijnsbureau te vinden
De Energiecel werkt met middelen van de Stad en van het federale Energiefonds. Iedereen kan bij de Energiecel terecht.
De Energiecel werkt zeer laagdrempelig, is te bereiken in elk welzijnsbureau in onze stad. De maatschappelijk assistenten van het OCMW zijn er op gevormd om mensen naar de Energiecel toe te leiden.
"De stijgende energieprijzen zijn niet de verantwoordelijkheid van de stad en van onze inwoners. Maar uiteraard blijven we - meer dan ooit, omwille van deze energiecrisis - mensen in energiearmoede ondersteunen. We komen tussen in hun kosten, maar zetten ook hard in op preventie", besluit Evita.
Blijf op de hoogte
Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.