Energiecoaching helpt bedrijven centen en CO2 besparen

29 Oktober 2020

Energiecoaching helpt bedrijven centen en CO2 besparen

Met een coachingstraject ondersteunt Stad Gent ondernemers om energie te besparen en te investeren in hernieuwbare energie. Professionele experts lichten het energieverbruik van de bedrijven door en geven advies voor een energieplan op lange termijn. Om ook in coronatijd de energie-investeringen niet te laten stilvallen, is tot het einde van het jaar deelname gratis. Grote spelers als Bakkerij Aernoudt en Kunstencentrum Vooruit geven het voorbeeld.

“Klimaatbeleid vergt maatwerk”, zegt klimaatschepen Tine Heyse. “Voor elk bedrijf, elke organisatie is de oplossing anders. Maar het resultaat is wel altijd hetzelfde: verlaagde energiefacturen, minder klimaatimpact, meer comfort.”

Het coachingstraject start met een grondige analyse en voorziet begeleiding doorheen het volledige traject. De focus komt hier meer dan voordien op eigenaars van grote gebouwen om maximale resultaten te behalen. Dat kunnen bedrijven, maar bijvoorbeeld ook scholen zijn.

“Met het nieuwe klimaatplan mikken we op 400 bedrijven en organisaties de komende jaren, met focus op grote gebouwen.” - Tine Heyse, schepen van Klimaat

De afgelopen jaren werden meer dan 300 individuele ondernemingen begeleid door een energiecoach, zowel kleine als grote verbruikers. Resultaten? Na het traject werd een gemiddelde energiebesparing van 15% vastgesteld na één jaar. Voor alle bedrijven samen komt dit neer op een jaarlijkse CO2-besparing van 7.000 ton. Dat komt overeen met de uitstoot van 2000 Vlaamse gezinnen.

Bakkerij Aernoudt: elke dag 8000 broden

Eén van de recente deelnemers aan het coachingstraject is Bakkerij Aernoudt. In de productiesite in Gentbrugge zijn 70 medewerkers de klok rond aan de slag. Dagelijks bakken ze 8.000 broden. Dat gaat gepaard met een fikse rekening voor gas en elektriciteit: maandelijks zo’n 10.000 euro. Uit de analyse van de expert kwamen hitte en koeling als grote energievreters naar boven: warmte om broden en de rest van het assortiment te bakken, koude om de producten vers te houden. Met steun van de Stad investeerde Bakkerij Aernoudt in energiezuinige ovens, warmterecuperatie en led-verlichting. Jaarlijks vermijdt het bedrijf zo minstens 6000 euro aan energiekosten.  

Cultuurhuis Vooruit: historisch gebouw, torenhoog energieverbruik

De Vooruit is een baken in onze stad. Vernieuwende en verheffende programmatie, prachtige architectuur. Maar het historische gebouw heeft één groot nadeel: het vreet energie. In normale tijden komen er jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers en artiesten over de vloer. Die hebben elk hun specifieke eisen. Dansers vragen bijvoorbeeld specifiek naar een warme zaal, ook tijdens de repetities. Energie-efficiëntie vormt een enorme uitdaging.

“Voor elk bedrijf, elke organisatie is de oplossing anders. Maar het resultaat is wel altijd hetzelfde: verlaagde energiefacturen, minder klimaatimpact, meer comfort.” - Tine Heyse, schepen van Personeel

Na een eerste coachingstraject werd de airco geoptimaliseerd. Ondertussen kan Vooruit al een indrukwekkend lijstje met realisaties voorleggen: de verbouwing van de Snoepwinkel tot een bijna energetisch neutraal gebouw, de vervanging van de ventilatie van het café, de graduele overschakeling naar led-verlichting, heronderhandeling van hernieuwbare en lokale energiecontracten …

En het werk is nog niet af. Nu ligt er een langetermijnplan om tegen 2050 volledig fossielvrij te zijn. Als grote cultuurinstelling neemt Vooruit een voorbeeldrol op voor andere spelers in de sector.

“Met het nieuwe klimaatplan mikken we op 400 bedrijven en organisaties de komende jaren, met focus op grote gebouwen”, zegt Tine Heyse. “We schakelen een versnelling hoger. Klimaatbeleid zal helpen met het economisch herstel.”

Hier vind je alle info over het coachingstraject.