Energiecentrale op volle kracht voor fosielvrije toekomst

10 Maart 2022

Energiecentrale op volle kracht voor fosielvrije toekomst

Met meer dan 30 staan ze hier op de foto, de experts die werken voor de Energiecentrale. Ze ondersteunen Gentenaars bij energierenovaties die de energiefactuur laten dalen. Begin maart deelden ze hun ervaringen in de Spaanse Gouverneurswoning in de Machariuswijk. “Gezinnen die zich laten begeleiden door de Energiecentrale, besparen elk jaar gemiddeld 1500 euro op de energiefactuur.”

Met de crisis in Oekraïne, de explosie van de energiefacturen en de urgentie van de klimaatcrisis zijn de uitdagingen kristalhelder. “We moeten zoveel mogelijk onze eigen energie produceren en helemaal af van fossiele energie”, zegt klimaatschepen Tine Heyse.

Van gas af

Hoe geraken we van het gas af? Eenvoudig zal dat niet zijn. Maar één belangrijke stap is: huizen goed isoleren en hun eigen hernieuwbare energie laten produceren.

"Nu kunnen we volle kracht vooruit. Het team van de Energiecentrale is zo goed als compleet. En de torenhoge energieprijzen vormen een extra stimulans.” - Tine Heyse, schepen van Energie

Daarom is de Energiecentrale een speerpunt van het Gents klimaatbeleid. Het aantal jaarlijkse renovaties moet tegen 2025 verdubbelen tot 3.000 per jaar, vergeleken met 2019. 

Van idee tot oplevering

Daarbij spelen de renovatiecoaches van de Energiecentrale een cruciale rol. Ze nemen de verbouwbeslommeringen weg. Ze geven advies over isolatie, ventilatie, zonnepanelen, warmtepompen, groendaken, leningen en premies. Ze begeleiden energierenovaties van idee tot oplevering.

Naast eigen adviseurs zet de stad ook experts van de Milieuadvieswinkel, Energent en Domus Mundi aan het werk.

“Door covid hebben we wat vertraging opgelopen. Mensen aarzelden om energierenovaties aan te vatten”, zegt Tine. “Maar nu kunnen we volle kracht vooruit. Het team van de Energiecentrale is zo goed als compleet. En de torenhoge energieprijzen vormen een extra stimulans.”

1.500 euro besparen, elk jaar

Gezinnen die een renovatie laten begeleiden door de Energiecentrale, besparen elk jaar gemiddeld 1.500 euro op de energiefactuur (prijzen van januari 2022), zo blijkt uit een recente berekening van de Energiecentrale.

Energierenovaties zijn dus dé oplossing op lange termijn, maar vragen wel investeringen. Door advies te geven over premies en leningen helpen de renovatiecoaches burgers om die horde te nemen.

Wat te doen met de hoge energiefacturen?

De Energiecentrale speelt ook in op de actualiteit. Hoe omgaan met de hoge energiefacturen? Wat zijn de maatregelen van de federale regering?

En hoe helpt de stad mensen met betalingsproblemen? Voor dat laatste is de energiecel van het Gentse OCMW bevoegd. Zij helpen onder meer bij betalingsproblemen en voorzien aankoopcheques voor energiezuinige toestellen.

Meer weten:https://stad.gent/nl/energiecentrale

Blijf op de hoogte

Wil je wekelijks op de hoogte blijven van het belangrijkste politieke nieuws van Groen Gent? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.