Elke Decruynaere neemt collega's mee op sleeptouw in de kinderopvang!

06 Juni 2019

Elke Decruynaere neemt collega's mee op sleeptouw in de kinderopvang!

Op woensdag 5 juni 2019 konden de nieuwe raadsleden kennismaken met de werking van de kinderdagverblijven, peutertuinen en de buitenschoolse opvang van Dienst Kinderopvang Stad Gent. Dit bezoek kwam er naar aanleiding van ‘Expeditie Zorg’ van de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Met die actie roept VVSG de nieuwe besturen op om te blijven investeren in een kwalitatief zorgaanbod. Schepen Elke Decruynaere en de directeur van Dienst Kinderopvang nodigden naar aanleiding van dit initiatief de nieuwe raadsleden uit.

"Als stadsbestuur namen we ons voor om meer ‘buiten het stadhuis’ te treden met de raadsleden. Deze bezoekdag brengt dat voornemen in de praktijk. Ik hoop dat de raadsleden zich laten inspireren om de komende jaren samen het lokaal verhaal te schrijven" - Elke Decruynaere.

De eerste keer dat we met de raadsleden op bezoek gingen in de kinderopvang van Stad Gent bleek een succes. De raadsleden zagen wat kinderopvang echt allemaal doet voor kinderen en hun ouders. En ze toonden hun waardering voor het harde werk van elke dag. De medewerkers van de kinderopvang waren op hun beurt blij met de oprechte interesse van de raadsleden. Dat maakt van mij een contente schepen.

"Als stadsbestuur namen we ons voor om meer ‘buiten het stadhuis’ te treden met de raadsleden. Deze bezoekdag brengt dat voornemen in de praktijk. Ik hoop dat de raadsleden zich laten inspireren om de komende jaren samen het lokaal verhaal te schrijven" aldus Elke Decruynaere.

De Dienst Kinderopvang Stad Gent stelde een dagprogramma samen waarbinnen de brede werking van de dienst aan bod kwam: de opvang van baby’s en peuters in de kinderdagverblijven en peutertuinen, de buitenschoolse en vakantieopvang (3-12 jaar), de verschillende profielen van het aanbod, grote en kleine locaties, autonome locaties en degene verbonden aan een school ...

In de voor- en namiddag bezochten de deelnemers van verschillende gemeenteraadsfracties in kleine groepjes twee opvanginitiatieven. Over de middag kregen ze een algemene uitleg over de visie en aanpak in het organiseren van kinderopvang in Gent voor kinderen van 0 jaar tot en met het zesde leerjaar.

Stad Gent investeert al decennia in het organiseren van goede en betaalbare kinderopvang. Zowel voor baby’s, peuters als kleuters. De werking van Dienst Kinderopvang is in binnen- en buitenland geroemd als good practice. Hoe je dat doet, dat kwamen de raadsleden tijdens deze “stage” te weten. Ze konden bovendien van dichtbij het – te vaak ondergewaardeerde, maar o zo belangrijke - werk van de kinderbegeleiders ervaren.